Informatie over BaliGeografie

Bali ligt ten oosten van het eiland Java en ten westen van Lombok en maakt onderdeel uit van de kleine Sunda-eilanden (de Nusa Tenggara). De hoofdstad van Bali is Denpasar.
De bekendste toeristische badplaatsen van Bali zijn Candidasa, Jimbaran, Kuta, Lovina, Nusa Dua en Sanur. De stranden van Bali staan er om bekend dat zij schitterend wit zijn. Rond het eiland Bali bevinden zich prachtige koraalriffen die zeer geschikt zijn voor snorkelen of duiken. Op Bali worden diverse vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren te huur aangeboden.
Het landschap in Bali is bekend vanwege haar prachtige terrasvormige, intens groene rijstvelden (sawahs). Bij het dorp Jatiluwih liggen de mooiste rijstvelden van Indonesië. Jatiluwih ligt ongeveer 20 kilometer van de stad Tabanan.
Verder wordt het landschap gedomineerd door verschillende vulkanen en calderas. De bekendste hiervan zijn Gunung Batur, Gunung Agung en caldera Bratan.

Landkaart van Bali


Bevolking en religie

Het aantal inwoners van Bali is ongeveer 3,5 miljoen. De meerderheid van de bevolking van Bali hangt het hindoeïsme aan. Ieder dorp, berg, sawah en woonhuis heeft een tempel. Dagelijks plaatsen de Balinezen offers bij hun eigen huistempel en op de stoep voor hun winkel, om zo de goden gunstig te stemmen en kwade geesten op afstand te houden. Deze offers bestaan uit mandjes van bananenbladeren met daarin rijst, deeg, vruchten, bloemen en brandend wierook.
De belangrijkste tempel van Bali is de moedertempel Pura Besakih, gelegen op de hellingen van de heilige vulkaan Gunung Agung. Hier vinden dagelijks religieuze festiviteiten plaats.
Andere beroemde Balinese tempels zijn:
de zeetempel Pura Tana Lot, de tempel Gunung Kawi bij Tampaksering, Taman Ayun tempel in Mengwi, Pura Tirta Empul in Tampak Sering, Pura Ulun Danau in het Meer van Bratan.

Tempels op Bali


Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasia Indonesia. Deze taal wordt op alle eilanden van Indonesië onderwezen en gesproken. In Bali wordt daarnaast het Balinees (Bahasa Bali) gesproken.


Tijd

De tijd in Bali is GMT + 8 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Bali 6 uur later (in de winter 7 uur).
Bali ligt slechts enkele graden ten zuiden van de evenaar. Daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.


Klimaat

Bali kent een tropisch moessonklimaat. In de maanden november tot en met april kent Bali het regenseizoen (de moesson) met korte, overvloedige regenbuien. Het zomerseizoen loopt van maart tot en met oktober. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in Bali bedraagt 30 graden celcius. De Indische Oceaan rondom Bali heeft een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden Celcius.

het weer en klimaat op Bali


Natuur: de Wallace Lijn

Tussen de eilanden Lombok en Bali loopt de zogenaamde Wallace Lijn. Deze lijn is vernoemd naar de Britse onderzoeker Alfred Russel Wallace die in de 19e eeuw leefde. Hij zocht naar een verklaring waarom de dieren- en plantenwereld in het westen van Indonesië zo verschilt van die in het oosten. Het blijkt dat de eilanden ten westen van de lijn omgeven zijn door relatief ondiepe zeeën. Deze eilanden waren in een ver verleden verbonden met het Aziatische vasteland. De eilanden ten oosten van de lijn niet. Daardoor komen op de westelijke eilanden Aziatische diersoorten voor en ten oosten van de lijn dieren van het Australische continent.

Vulkanisme en natuur op Bali
Gezondheid

Je kan te maken krijgen met wat onder de Australiërs bekend is als "Bali Belly"; hevige diarree en krampen. Iomotil en Imodium elimineren wel de symptomen, maar niet de infecties. De Koorts, samen met deze symptomen, vraagt daarom om door een dokter voorgeschreven antibiotica. De meeste hotels hebben een z.g.n. "call doctor".
Drink zoveel als mogelijk. Voor de ongemakken van diarree en krampen: drink sterke, hete thee, en vermijd fruit en gekruid eten. Drink alleen water uit een fles of gekookt water.
Schil het fruit pas voordat je het op wil eten. Vermijd het eten van rauwe groenten, maar bij restaurants met een goede reputatie is dit wel mogelijk.
Bescherm jezelf voor de intense zon. Gebruik sun block en een hoed of baseball pet.

Gezondheid en vaccinaties

Het is ook verstandig om een reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten.

Reisverzekering


Veiligheid

Om diverse redenen kan je risico's lopen in Indonesie en Bali als je hier rondreist of op vakantie gaat. Indonesie kent onveilige gebieden door natuurgeweld, vulkaanuitbarsitingen, aardbevingen, terrorisme en andere veiligheidsrisico's.
Bali reisadvies en veiligheid


Valuta en geld

De Indonesische munteenheid is de Rupiah (code IDR, symbool Rp). In de toeristische gebieden en grote steden zijn pinautomaten (ATM) te vinden. Bij banken en hotels kun je geld wisselen. Creditcards worden in vrijwel alle hotels geaccepteerd.

Geld- en Bankzaken


Bagage meenemen

Wat je aan bagage moet of kunt meenemen hangt af van jouw vakantiebestemming en reissituatie. Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding en bagage dan als je gaat rondreizen of backpacken. Maak voordat je op vakantie vertrekt een checklist waar je aan moet denken en een inpaklijst voor de bagage die je wilt meenemen. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende pagina tips om een inpaklijst voor je bagage op te stellen.

Bagage meenemen


Bezienswaardigheden op Bali

  1. Het waterpaleis van Tirtagangga (Tirtha Gangga)
  2. De heilige bron Tirta Empul in Tampaksiring
  3. De moedertempel Pura Besakih, die ligt op de helling van de vulkaan Gunung Agung
  4. Het vogelpark Taman Burung Bali
  5. Monkey Forest (Apenbos) bij Ubud
  6. Goa Gajah, de olifantengrot, deze grot ligt bij Ubud aan de weg naar Gianyar
  7. Goa Lawah, de vleermuizengrot, een heilige plek die beschermd wordt door een tempel
  8. Ubud met diverse kunstateliers, wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving
  9. het kratermeer Lake Batur nabij Kintamani
  10. Duiken bij de koraalriffen van het Bali Barat National Park
Bali bezienswaardigheden


Bali Zonvakanties

De Jong Intra
De Jong Intra zonvakantie Indonesie
Kras
Kras vakantie Indonesie
Neckermann Reizen
Neckermann vakantie Indonesie
Tui Reizen
Tui vakantie Indonesie
WTC vakanties
World Ticket Center vakantie naar Indonesie