Indonesie informatie


indonesische vlagDe vlag van Indonesië
indonesie wapen
Het Indonesische wapenschild

Indonesie algemeen


Overheid

De officiële naam van het land is de Republiek Indonesië.


Bevolking

Indonesië heeft meer dan 235 miljoen inwoners. Hiervan woont ruim 115 miljoen mensen op Java.


Religie

Meer dan 85% van de Indonesiërs heeft het Islam als zijn/haar geloof. Op Bali zijn de mensen voornamelijk hindoes. Daarnaast zijn er nog kleine groepen mensen die het boeddhisme, katholicisme, en protestantisme aanhangen.


Taal

De officiële taal van Indonesie is het Bahasa Indonesia, dat verwant is aan het Maleis. Daarnaast zijn er nog vele regionale talen, zoals Javaans en Soedanees.
Oudere mensen spreken soms nog Nederlands. In het algemeen kun je met Engels redelijk terecht.


Klimaat

Indonesië heeft een tropisch regenwoudklimaat en ligt op de evenaar. In de bergen van Sumatra en Irian Jaya heerst een hooggebergteklimaat.
In heel Indonesie is het gemiddelde temperatuur 26 tot 27 graden Celcius.
Vrijwel geheel Indonesië wordt gedomineerd door de moesson. Tussen november en maart heerst de Noordoost Moesson en tussen mei en september is dat de Zuidoost Moesson.
>>> Meer informatie over Het weer en klimaat in Indonesie


Pura Besakih map

Sawahs


Geografische ligging

Indonesië bestaat uit de Grote Sunda Eilanden en de Kleine Sunda Eilanden. De Grote Sunda Eilanden zijn: Borneo, Java, Sulawasi (Celebes) en Sumatra. De Kleine Sunda Eilanden (Kleine Soenda Eilanden of Nusa Tenggara) zijn de eilanden die ten oosten van Java liggen. En omvatten onder andere de eilanden Bali, Lombok, Sumbawa, Sumba, Komodo, Flores, Savoe, Timor, Roti. De Soenda Eilanden maken onderdeel uit van de Soendaboog.
Indonesie bestaat voor 64 procent uit zee. Hierin liggen 13.677 eilanden waarvan bijna 1000 eilanden bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Java, Irian Jaya, Kalimantan, Sumatra, en Sulawesi. Deze vijf eilanden zijn goed voor 90 procent van de landoppervlakte. De eilanden van Indonesië liggen in de Austraal-Aziatische Middelzee. Deze zee is een verzameling van meerdere kleine zeeën, namelijk: Arufurazee, Bandazee, Floreszee, Javazee, Timorzee en de Zuid-Chinese Zee. De totale landoppervlakte van Indonesië beslaat 195 miljoen vierkante kilometer en de totale lengte van de kustlijn bedraagt 108.000 kilometer. Indonesie strekt zich van oost naar west uit over een afstand van 5.000 kilometer en van noord naar zuid bedraagt de afstand 1.750 kilometer. De West Indonesische eilanden zijn bedekt met dichte tropische regenwouden, de Oost-Indonesische eilanden Sulawesi en Molukken zijn droger en kennen een savanneklimaat. Op veel eilanden wordt overvloedig hout gekapt. Hierdoor wordt onder andere op Sumatra het voortbestaan van diverse diersoorten (denk aan de oeran oetang) bedreigd.

In Irian Jaya ligt de hoogste bergketen van Indonesië, het Maokegebergte. Hier bereikt de Puncak Jaya een hoogte van 5.030 meter en is bedekt met eeuwige sneeuw. Daarnaast zijn nog twee bergen van 4.750 en 4.760 meter hoogte te vinden. Het Tobameer in Sumatra is het grootste meer van Zuidoost-Azië. Het meer is 450 meter diep en een van de hoogstgelegen (900 meter) meren ter wereld. De eilanden van Indonesie zijn zo'n 15 miljoen jaar geleden ontstaan als gevolg van vulkanische uitbarstingen. De vulkanen maken onderdeel uit van de ring van vuur (Ring of Fire). Er zijn meer dan 100 actieve vulkanen. De bekendste zijn de Bromo, Galunggung Gunung Agung, Krakatau, Kali Mutu, Kelud, Merapi, Papandajan, Pangranro, Rakata, Rinjani, Semeru en Tambora. Naast vulkaanuitbarstingen komen er jaarlijks 1000 aardbevingen voor. De zwaarste recente aardbeving van Indonesië vond plaats op 26 december 2004 voor de kust van Sumatra en had een kracht van 9 op de schaal van Richter. Deze aardbeving veroorzaakte een grote Tsunami en had verwoestende gevolgen voor de bewoners van Atjeh en Thailand.

Meer informatie over Landkaart van Indonesie


Reistips

Voor meer informatie over lokale tijd, geld- en bankzaken, kleding, eten en drinken, bagage meenemen, gezondheid, ga naar: Indonesie reistips


Veilig reizen in Indonesie

Informatie over veilig reizen in Indonesie en de risico's die verbonden zijn aan een verblijf in Indonesie, vind je op de pagina: Veilig reizen in Indonesie