Gunung Raung vulkaan op Java



De vulkaan Raung (Gunung Raoeng of Raun) is een actieve stratovulkaan op het Indonesische eiland Java in de provincie Oost-Java. De 3.332 meter hoge vulkaan beschikt over een 2 kilometer brede en 500 meter diepe caldera, omgeven door een grijze rand. Het verschil in de kleur van de rand en de helling van de vulkaan wordt veroorzaakt door een gebrek aan vegetatie op de rand ten opzichte van de uitgebreide begroeiing en vegetatie op de hellingen.
Ten noordoosten en het westen van Raung zijn de stratovulkanen Gunung Suket en Gunung Gadung. Samen met Gunung Merapi (2.800 meter)en Kawah Ijen (of Gunung Ijen) vormt Gunung Raung (3.332 meter) het Ijen-plateau. Gunung Raung ligt in het zuidwesten van de Ijen caldera.
Raung kan zelfs worden gezien vanaf Singaraja aan Lovina Beach op Noord-Bali.





Raung vulkaan bij Malang

Raung vulkaan


1. Excursies en beklimming

De gebruikelijke route om met een excursie de vulkaan Raung te beklimmen is via Bondowoso en Sumber Wringin. Hier kun je gidsen en dragers regelen voor de tocht naar de top.
Vanuit Sumberwringin duurt de beklimming 7 uur en de afdaling ongeveer 5 uur. Het pad ernaar toe is toch nog vrij goed te doen tegen een niet al te steile helling. Je gaat door de bossen waar apen leven. Vanaf de helling heb je al gauw zicht op de berg Argopuro en Gunung Suket.


Satellietfoto van de Moun Raung

Luchtfoto van de Raung vulkaan, bron: Wikipedia


2. Vulkaanuitbarstingen

De eerste geregistreerde uitbarsting van Raung was in 1586. Daarna volgden tussen 1586 en 1817 nog eens vijf uitbarstingen waarbij meerdere doden zijn gevallen.
In juni 2015 begon de vulkaan begon verhoogde vulkanische activiteit te vertonen. Op 29 juni 2015 kwam vulkaan Raung tot uitbarsting en spuwde vulkanisch materiaal en een aswolk de lucht in. Vluchten van en naar van de nabijgelegen Bali werden geannuleerd en binnen een straal van de caldera 3 kilometer werden de inwoners geevacueerd. In de periode van 9 juli tot 14 augustus vonden diverse uitbarstingen plaats waarbij diverse malen aswolken werden uitgestoten. Doordat de uitbarsting van de vulkaan breed werd uitgemeten in de media als veroorzaker van grote chaos in het luchtverkeer van en naar Bali is de Gunung Raung in bekendheid aanzienlijk gestegen.
De explosieve asuitstoot stopte in de middag van 14 augustus. Sindsdien zijn de vulkanische activiteiten uiteindelijk gestopt.




3. Meer informatie over de Gunung Raung

  1. Informatie over vulkanen en vulkanisme in Indonesie
  2. Vulkaan Raung: feiten en actuele foto's
  3. Plattegrond van Ijen Plateau met Gunung Ijen en Gunung Raung
  4. Guesthouse Ruma Kita in Kalibaru op Oost Java. Van hieruit is excursie naar Gunung Raung mogelijk.
  5. De vulkaan Raung