Aardbevingen op Lombok 2018



Op zondag 29 juli 2018 in de ochtend werd het Indonesische eiland Lombok opgeschrikt door een aardbeving waarbij 17 mensen om het leven zijn gekomen en meer dan 160 anderen gewond raakten. De beving had een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op slechts zeven kilometer diepte, op een afstand van zo'n vijftig kilometer van de stad Mataram. Enkele maanden daarvoor was op Bali de Gunung Agung tot uitbarsting gekomen.

Op zondagochtend 5 augustus 2018 vond er opnieuw een aardbeving plaats. Deze beving had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag bijna 30 kilometer ten noordoosten van Lombok, op een diepte van tien kilometer. De beving werd ook gevoeld in delen van Java en op Bali. Bij deze beving kwamen 436 mensen om en raakten meer dan 2.500 mensen gewond. De meeste slachtoffers waren gevallen door het instorten van huizen en gebouwen. Hele dorpen zijn verwoest, meer dan 350 duizend mensen zijn dakloos geworden. Met name in het noorden van Lombok en de nabijgelegen Gili-eilanden was de ravage het grootst.

Donderdagmiddag 9 augustus 2018 vond een derde zware aardbeving met een kracht van 6.2 plaats voor de kust van Lombok. Voor zover bekend vilene hierbij geen slachtoffers. Alle drie de aardbevingen werden gevolgd door vele naschokken.

Op zondag 19 augustus werd Lombok opnieuw opgeschrikt door twee zware aardbevingen, met een kracht van 6.5 en 6.9 op de schaal van Richter. Hierbij kwamen zeker tien mensen om het leven. Deze bevingen vonden inmiddels verder weg van Lombok en dieper in zee plaats.

De reeks van aardbevingen die Lombok in deze weken te verduren kreeg heeft in totaal aan zeker 555 mensen het leven gekost. Daarbij zijn 77.000 huizen verwoest en bijna 400.000 eilandbewoners zijn daardoor dakloos. De Indonesische regering schat de financiele schade op 440 miljoen euro, maar verwacht dat dit verder zal oplopen.

De Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om niet naar Noord Lombok en de Gili Eilanden te reizen.


Noodhulp voor Lombok

EO Metterdaad zorgt samen met de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster (bestaande uit Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) voor de noodzakelijke noodhulp en opvang. De focus ligt op het noorden van Lombok, waar het epicentrum van de aardbevingen lag. Via EO Metterdaad kun je een gift geven voor de noodhulp op het eiland. Hiermee worden de slachtoffers geholpen met opvangskampen, voedsel en schoon drinkwater. De opbrengst van deze geldinzameling zal via ZOA, TEAR en Red een Kind besteed worden om de slachtoffers van deze ramp te ondersteunen.

Noodhulp Lombok


De wederopbouw van Lombok

De schade in Noord Lombok en de Gili Eilanden is enorm. De toeristen zijn van de eilanden vertrokken, de bewoners blijven achter in de ravage. Voor hen begint de wederopbouw. Naar verwachting gaat de wederopbouw zeker een tot twee jaar duren.
De bevingen hebben geleid tot enorme verwoesting en puinhopen. Meer dan 75.000 huizen zijn beschadigd of ingestort. De Rode Kruis zorg voor noodhulp, maar denkt daarbij ook verder dan vandaag, door in kaart te brengen wie van de locale mensen kunnen worden betrokken bij het herstel op de lange termijn.

Wederopbouw Lombok





Meer informatie

  1. Hulporganisatie Tear: noodhulp Lombok
  2. Indonesische vulkanen