Informatie over Lombok


Inleiding

Lombok is een eiland in de provincie West- Nusa Tenggara van Indonesië. Het maakt onderdeel uit van de keten van de Kleine Sunda Eilanden.
De betekenis van het woord "Lombok" in de Sasak taal is "Recht", in de Indonesische taal betekent het "Chili" of "peper". Lombok is veel rustiger en stiller dan Bali, maar heeft wel hetzelfde tropische klimaat en ook prachtige stranden. De belangrijkste activiteiten die je op Lombok kan ondernemen zijn klimmen, wandelen en duiken.


Geografie

Het Indonesische eiland Lombok behoort tot de Kleine Soenda-eilanden. Lombok ligt in de Indische Oceaan, midden in het Indonesische Archipel. Ten westen van Lombok ligt Bali en ten oosten ligt het eiland Soembawa. Het eiland lombok heeft een oppervlakte van 4.725 vierkante kilometer en telt 2,5 miljoen inwoners.
De hoofdstad van Lombok is Mataram en heeft ongeveer 360.000 inwoners. Mataram ligt aan de oostkust van Lombok. Ten noorden van de stad vind je de belangrijkste toeristenstranden rond het plaatsje Senggigi. Aan de zuidkust van Lombok ligt Kuta Beach, niet te verwarren met Kuta van Bali.
Lombok heeft drie hoofddistricten met drie hoofdsteden: Mataram in het westen, Praya in centraal Lombok en Selong in Oost Lombok. De belangrijkste steden van het eiland zijn Ampenan, Mataram en Cakranegara, Senggigi en Kuta. Op Lombok bevindt zich de vulkaan Gunung Rinjani. De Gunung Rinjani is 3.726 meter hoog en is de op een na hoogste vulkaan van Indonesië.
Lombok wordt omgeven door vele kleine eilanden, waaronder:
  1. Noord Lombok: de Gili Eilanden;
  2. Noordoost Lombok: Gili Lawang, Gili Sulat, Gili Pentangan, Gili Bidara (Pasaran);
  3. Oost Lombok: Gili Indah, Gili Merengke, Gili Belek;
  4. West Lombok: Gili Solet, Gili Sarang Burung, Gili Kawu;
  5. Zuidwest Lombok: Gili Nanggu, Gili Sudak, Gili Tangkong.
Landkaart van LombokLombok Indonesie
De kust van Lombok

Gili Eilanden

Voor de noordwestkust van Lombok liggen de kleine tropische eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Deze drie eilanden vormen samen het Gili Air-Meno Terawangan Marine Park. De eilanden zijn populaire duik- en snorkelbestemmingen vanwege de koraalriffen en de grote verscheidenheid aan onderwaterdieren. Het grootste eiland Gili Trawangan biedt mooie duik- en snorkeltrips aan naar de Turtles Point, Meno Wall en Shark Point. Gili Trawangan staat ook bekend als het party eiland met vele restaurants en bars. Je kunt naar de Gili-eilanden vanuit de haven van Bangsal.

Gili Eilanden


Bevolking en religie

Het aantal inwoners van Lombok is ongeveer 2,5 miljoen. De lokale bewoners van Lombok worden de Sasaks genoemd en maken ruim 80% van de bevolking uit. Daarnaast zijn er nog etnische groepen van Balinese, Chinese, Arabische en Javaanse oorsprong. De Balinese minderheid is afkomstig uit de tijd dat Bali over Lombok heerste. Uit deze tijd stammen ook de meeste Hindoeïstische tempels van Lombok.
De inwoners van Lombok hebben een eigen cultuur en taal die uniek is voor Lombok. De islam is de voornaamste religie op Lombok. Elke vrijdag om 12.30 uur gaan de moslims naar de moskeeën zoals de Christenen op zondag naar de kerk gaan.
Lombok is minder dicht bevolkt dan Bali en de bevolking is er armer.

Tempels op Lombok


Taal

De belangrijkste lokale taal op Lombok is het Sasak. In het algemeen wordt ook Bahasa Indonesië gesproken. In de hoofdstad Mataram van Lombok spreekt men ook wel Balinees.


Tijd

De tijd in Lombok is GMT + 8 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Lombok 6 uur later (in de winter 7 uur).
Lombok ligt slechts 8 graden (d.i. 375km) ten zuiden van de evenaar. Daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.


Klimaat

Lombok heeft een tropisch klimaat met veel neerslag en het hele jaar door hoge temperaturen. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur op Lombok bedraagt 30 graden Celcius. De Indische Oceaan rondom Lombok heeft een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden Celcius.
Het eiland kent een regenseizoen (moesson) die loopt van november tot en met februari en een zomerseizoen van maart tot en met oktober. De meeste neerslag valt in de maanden januari en februari en de droogste en meest zonnige maanden zijn juli, augustus en september.

het weer en klimaat op Lombok


Natuur

Tussen de eilanden Lombok en Bali loopt de zogenaamde Wallace Lijn. Deze lijn is vernoemd naar de Britse onderzoeker Alfred Russel Wallace die in de 19e eeuw leefde. Hij zocht naar een verklaring waarom de dieren- en plantenwereld in het westen van Indonesië zo verschilt van die in het oosten. Het blijkt dat de eilanden ten westen van de lijn omgeven zijn door relatief ondiepe zeeën. Deze eilanden waren in een ver verleden verbonden met het Aziatische vasteland. De eilanden ten oosten van de lijn niet. Daardoor komen op de westelijke eilanden Aziatische diersoorten voor en ten oosten van de lijn dieren van het Australische continent.
Lombok heeft veel mooie watervallen, waaronder Sendang Gile en Tiu Kelep die van de vulkaan Rinjani naar beneden in de vallei van Senaru vallen.

Vulkanisme en natuur op Lombok

Gunung Rinjani

Aardbeving op Lombok in 2018


Toerisme

Lombok wordt ook wel het "Nieuwe Bali" genoemd en is de nieuwe vakantiebestemming aan het worden. Bijna 400.000 buitenlandse toeristen bezoeken ieder jaar Lombok, en dit aantal zal zeker toenemen als de vele nieuwe hotels hun deuren zullen openen. Ook de bouw van het nieuwe internationale vliegveld bij Anakawun dat in 2010 is opgeleverd, doet het aantal buitenlandse toeristen toenemen. De lokale overheid heeft wel beperkingen opgelegd welke gebieden in aanmerking komen om toeristische projecten als hotels en resorts te ontwikkelen.

Lombok duiken en duikscholen


Gezondheid

Je kunt te maken krijgen met hevige diarree en krampen. Iomotil en Imodium elimineren wel de symptomen, maar niet de infecties. De koorts, samen met deze symptomen, vraagt daarom om door een dokter voorgeschreven antibiotica. De meeste hotels hebben een z.g.n. "call doctor".
Drink vooral zoveel als mogelijk. Voor de ongemakken van diarree en krampen, drink sterke, hete thee, en vermijd fruit en gekruid eten. Drink alleen water uit een fles of gekookt water.
Schil het fruit pas voordat je het op wil eten. Vermijd het eten van rauwe groenten, maar bij restaurants met een goede reputatie is dit wel mogelijk.
Bescherm jezelf voor de intense zon. Gebruik sun block en een hoed of baseball pet.

Gezondheid en vaccinaties

Het is ook verstandig om een reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten.

Reisverzekering


Veiligheid

Om diverse redenen kan je risico's lopen in Indonesie en op het eiland Lombok als je hier rondreist of op vakantie gaat. Indonesie kent onveilige gebieden door natuurgeweld, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, terrorisme en andere veiligheidsrisico's.

Lombok reisadvies en veiligheid


Valuta en geld

De Indonesische munteenheid is de Rupiah (code IDR, symbool Rp). In de toeristische gebieden en grote steden zijn pinautomaten (ATM) te vinden. Bij banken en hotels kun je geld wisselen. Creditcards worden in vrijwel alle hotels geaccepteerd.

Geld- en Bankzaken


Bagage meenemen

Wat je aan bagage moet of kunt meenemen hangt af van jouw vakantiebestemming en reissituatie. Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding en bagage dan als je gaat rondreizen of backpacken. Maak voordat je op vakantie vertrekt een checklist waar je aan moet denken en een inpaklijst voor de bagage die je wilt meenemen. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende pagina tips om een inpaklijst voor je bagage op te stellen.

Bagage meenemen

Meer informatie over Lombok