Pura Besakih TempelDe Pura Besakih wordt de moedertempel van Bali genoemd en ligt op een hoogte van ongeveer 1.000 meter, op de zuidelijke helling van de heilige berg Gunung Agung (3.142 meter). De Moedertempel bestaat uit meer dan 80 tempels en zijn er voorouderschrijnen van alle hindoeïstische Balinezen.
De Gunung Agung is de meest helige berg van Bali en is nog steeds een actieve vulkaan. de laatste uitbarsting was in maart 1963. De lavastromen misten maar net het Besakih tempelcomplex.


Pura Besakih tempel op Bali

Besakih Tempel op de helling van de Gunung Agung


De Besakih tempel is vóór het jaar 1000 gebouwd en bestond oorspronkelijk uit terassen, opgedragen aan de draak god Besakih waarvan wordt geloofd dat hij in de heilige berg woont. In de 15e eeuw werd de tempel de staatstempel van de Geigel-Kiungkung dinastie.
Rondom de 3 hoofdtempels die gewijd zijn aan Shiva, Brahma en Vishnu staan 18 verschillende heiligdommen die behoren tot verschillende regentschappen en kasten. De trap die toegang geeft tot de tempel, gaat omhoog door een monumentale, gesplitste poort naar de binnenplaats van de hoofdtempel Pura Panataran Agung. Hier staat het hoofdaltaar die is opgedragen aan de Hindoe goden Shiva, Brahma en Visnu. Het altaar is gewikkeld in doek en versiert met offers van bloemen.
Twee andere belangrijke tempels, die hoger op de helling liggen, vormen samen met de Pura Panataran Agung de Hindoe drie-eenheid, namelijk Pura Kiduling Kreteg en Pura Batu Madeg. De Pura Panataran Agung heeft witte vaandels voor Shiva. Rechts daarvan is de Pura Kiduling Kreteg met rode vaandels. De rode kleur staat voor Brahma. Links staat de Pura Batu Madeg met zwarte vaandels, de kleur van Vishnu.

Pura Besakih Bali

Besakih Tempel


Elk jaar worden meer dan 70 ceremonies en religieuze vieringen gehouden. Zoals elke heiligdom heeft Pura Besakih zijn eigen verjaardag en grote vakantie, gebasserd op de 210-dagen Balinese Hindu kalendersysteem.
Overdag wordt Besakih een drukke toeristische "val", met sjacheraars, venters, mensen die zichzelf als 'tempelwachters' of gids opwerpen, en nog veel meer. De beste bezoektijd is in de vroege ochtend en in de avond. Het complex is veel rustiger tijdens deze uren. De officiële gidsen zijn dan in hun traditionele Batik shirts met symmetrisch patroon gemakkelijk te identificeren.
Houd in gedachten dat je een goede sarong moet dragen en je schouders bedekt zijn. Aanschaf van een sarong bij de tempel is vrij duur en onderhandelen is lastig, dus koop deze elders op Bali.

Locatie: Besakih Village, Rendang Sub-district, Karangasem District.Pura Besakih map

Plattegrond van de Besakih Tempel

Meer informatie over de Besakih tempel en de vulkaan Agung