Gunung BaturDe Gunung Batur is een actieve vulkaan bij het Baturmeer Danau Batur op het Indonesische eiland Bali. De vulkaan bevindt zich in het centrum van twee concentrische caldera's, ten noordwesten van de vulkaan Gunung Agung. Gunung Batur heeft een hoogte van 1.717 meter. De eerste gedocumenteerde eruptie van de vulkaan was in 1804. Sindsdien is de vulkaan regelmatig actief. De laatste uitbarsting was in 2000. Je kunt de vulkaan vanaf diverse plaatsen beklimmen.


De vulkaan Gunung Batur
Vulkaan Gunung Batur


Langs de zuidwest kant van de Gunung Batur loopt een doorgaande weg over de kraterrand vanaf het dorp Penelokan, via Kintamani naar Bantang. Hier liggen verschillende restaurants die een schitterend uitzicht bieden op de vulkaan en kratermeer. Een van de bekendste restaurant is restaurant Lakeview bij Penelokan, die letterlijk op de vulkaanrand ligt. Vanaf haar terras heb je werkelijk een adembenemende uitzicht op de enorme krater.
Bij het dorp Batur ligt de tempel Pura Ulun Danu Batur. De tempel is na een vulkaanuitbarsting in 1926 op een hogere plaats op de rotsen herbouwd.

Terras van restaurant Lakeview Bali
Restaurant Lakeview


Aan de oever van het kratermeer Danau Batur ligt het dorp Trunyan. Deze plaats heeft een bijzondere voorouderverering, anders dan elders op Bali. Zo worden de overledenen niet begraven of gecremeerd, maar is de traditie om ze op de begraafplaats in de buitenlucht neer te leggen, afgedekt onder bamboe. De roofvogels hebben vrij spel, waardoor je hier en daar wat botten en schedels ziet liggen.


Het kratermeer Danau Batur
Het kratermeer Danau Batur


Excursie en Zonsopgang

Een van de populaire activiteiten voor toeristen is het maken van een trektocht naar de top van Gunung Batur. De meeste trektochten beginnen 's nachts om de zonsopgang vanaf de top van de vulkaan te kunnen bewonderen. De klim is niet buitengewoon moeilijk en zwaar.
Tijdens de trektocht word je getrakteerd op adembenemende uitzichten over het Batur-meer en de omliggende kraterrand. Je kunt een excursie online boeken via verschillende websites, maar goedkoper is ter plaatse bij een van de lokale bureaus op Bali.

Bali Kaart van de vulkaan Gunung Batur
Satellietfoto van de Gunung Batur

Meer informatie over Gunung Batur