Gunung Kawi tempelPura Gunung Kawi Sebatu (of Gunung Kawi) is een boeddhistische tempelcomplex dat in een vallei ten noorden van Tampaksiring ligt. Het complex is verspreid over beide zijden van de rivier Pakerisan. Gunung Kawi betekent "Dichtersberg". Het tempelcomplex behoort tot Unesco Wereld Ergoed.

Pura Gunung Kawi

Toegang tot het tempelcomplex Gunung Kawi


Voordat je bij de tempel komt ga je via een pad met treden naar beneden in het dal van de heilige rivier Pakerisan. Je maakt een lange afdaling van ruim 370 treden.

In het complex staan tien in rotsen uitgehouwen candi's, beschut in nissen van een steile rotswand, en een in de rotsen uitgehouwen ruïne van een boeddhistisch klooster. De candi's zijn 7 meter hoge gedenktekens (of schrijnen) die dateren uit de 11e eeuw. De term candi verwijst naar de verblijfplaats van Candikâ, de godin van de dood, en de gemalin van Shiva.


Pura Gunung Kawi

Gunung Kawi tempel (westkant)


De candi's bij Tampaksiring zijn verdeeld in drie afzonderlijke groepen. Vier kleine candi's zijn te vinden aan de ene kant van de rivier Pakerisan, vijf grote aan de andere, oostkant. De tiende candi ligt wat verder terug van deze grote en kleine candi's. Er zijn aanwijzingen dat de candi's waarschijnlijk ooit werden beschermd binnen twee massieve uit rots gehouwen kloosters.

In totaal zijn er 10 candi's die, naar men aanneemt, ter ere van de koninklijke familie van de Udayana-dynastie zijn gemaakt. Aan de oostkant zijn de vijf monumenten gewijd aan koning Udayana, koningin Mahendradatta, en hun zonen Airlanga, Anak Wungsu en Marakata. De monumenten aan de westzijde zijn gewijd aan de minder belangrijke koninginnen of concubines van koning Udayana. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen zijn de candi's dus niet graven, want ze hebben nooit menselijke resten bevat.


Pura Gunung Kawi

Gunung Kawi tempel (oostkant)


Aan de oostkant van het complex kan je verder doorlopen langs prachtige rijstvelden.