Informatie over Bali
Bali indonesie


1. Geografie

Bali ligt ten oosten van het eiland Java en ten westen van Lombok en maakt onderdeel uit van de kleine Sunda-eilanden (de Nusa Tenggara). De hoofdstad van Bali is Denpasar.
De bekendste toeristische badplaatsen van Bali zijn Candidasa, Jimbaran, Kuta, Lovina, Nusa Dua en Sanur. De stranden van Bali staan er om bekend dat zij schitterend wit zijn. Rond het eiland Bali bevinden zich prachtige koraalriffen die zeer geschikt zijn voor snorkelen of duiken. Op Bali worden diverse vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren te huur aangeboden.
Het landschap in Bali is bekend vanwege haar prachtige terrasvormige, intens groene rijstvelden (sawahs). Bij het dorp Jatiluwih liggen de mooiste rijstvelden van Indonesië. Jatiluwih ligt ongeveer 20 kilometer van de stad Tabanan.
Verder wordt het landschap gedomineerd door verschillende vulkanen en calderas. De bekendste hiervan zijn Gunung Batur, Gunung Agung en caldera Bratan.

Kaart van Bali Steden en dorpen


2. Bevolking en religie

Het aantal inwoners van Bali is ongeveer 3,5 miljoen. De meerderheid van de bevolking van Bali hangt het hindoeïsme aan. Ieder dorp, berg, sawah en woonhuis heeft een tempel. Dagelijks plaatsen de Balinezen offers bij hun eigen huistempel en op de stoep voor hun winkel, om zo de goden gunstig te stemmen en kwade geesten op afstand te houden. Deze offers bestaan uit mandjes van bananenbladeren met daarin rijst, deeg, vruchten, bloemen en brandend wierook.
De belangrijkste tempel van Bali is de moedertempel Pura Besakih, gelegen op de hellingen van de heilige vulkaan Gunung Agung. Hier vinden dagelijks religieuze festiviteiten plaats.
Andere beroemde Balinese tempels zijn:
de zeetempel Pura Tana Lot, de tempel Gunung Kawi bij Tampaksering, Taman Ayun tempel in Mengwi, Pura Tirta Empul in Tampak Siring, Pura Ulun Danau tempel in het Meer van Bratan.

Tempels op Bali


Bali
Bali resort


3. Het weer en klimaat

Bali kent een tropisch moessonklimaat. In de maanden november tot en met april kent Bali het regenseizoen (de moesson) met korte, overvloedige regenbuien. Het zomerseizoen loopt van maart tot en met oktober. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in Bali bedraagt 30 graden celcius. De Indische Oceaan rondom Bali heeft een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden Celcius.

Klimaat op Bali


4. Natuur: de Wallace Lijn

Tussen de eilanden Lombok en Bali loopt de zogenaamde Wallace Lijn. Deze lijn is vernoemd naar de Britse onderzoeker Alfred Russel Wallace die in de 19e eeuw leefde. Hij zocht naar een verklaring waarom de dieren- en plantenwereld in het westen van Indonesië zo verschilt van die in het oosten. Het blijkt dat de eilanden ten westen van de lijn omgeven zijn door relatief ondiepe zeeën. Deze eilanden waren in een ver verleden verbonden met het Aziatische vasteland. De eilanden ten oosten van de lijn niet. Daardoor komen op de westelijke eilanden Aziatische diersoorten voor en ten oosten van de lijn dieren van het Australische continent.

Vulkanisme en natuur op Bali
5. Bezienswaardigheden op Bali

 1. Het waterpaleis van Tirtagangga (Tirtha Gangga)
 2. De heilige bron Tirta Empul in Tampaksiring
 3. De moedertempel Pura Besakih, die ligt op de helling van de vulkaan Gunung Agung
 4. Het vogelpark Taman Burung Bali
 5. Monkey Forest (Apenbos) bij Ubud
 6. Goa Gajah, de olifantengrot, deze grot ligt bij Ubud aan de weg naar Gianyar
 7. Goa Lawah, de vleermuizengrot, een heilige plek die beschermd wordt door een tempel
 8. Ubud met diverse kunstateliers, wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving
 9. het kratermeer Lake Batur nabij Kintamani
 10. Duiken op Bali bij de koraalriffen van het Bali Barat National Park
Bali bezienswaardigheden Bali duiken


6. Praktische informatie

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasia Indonesia. Deze taal wordt op alle eilanden van Indonesië onderwezen en gesproken. In Bali wordt daarnaast het Balinees (Bahasa Bali) gesproken.


Tijd

De tijd in Bali is GMT + 8 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Bali 6 uur later (in de winter 7 uur).
Bali ligt slechts enkele graden ten zuiden van de evenaar. Daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.


En verder...

 1. Reistips: geld, bankzaken, eten en drinken, medische zorg, telefoneren en meer
 2. Reis voorbereiden
 3. Bagage meenemen
 4. Geld- en bankzaken
 5. Veilig op reis: reisadvies en risico's in Indonesie
 6. Gezondheid en vaccinaties
 7. Reisdocumenten: Paspoort en visum
 8. Indonesie reizen


Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie