Pura Taman Ayun TempelTaman Ayun betekent letterlijk vertaald als "prachtige tuin" en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste tempels van Bali. De Taman Ayun tempel ligt in een park met bomen en vijvers, in de buurt van het dorpje Mengwi (Bandung), ongeveer 8 kilometer ten zuidwesten van Ubud en 18 kilometer ten noordwesten van Denpasar. Het is strategisch gelegen naast de grote weg tussen Denpasar naar Singaraja.

Pura Taman Ayun is opgericht ter verering van de vorsten uit de dynastie van Gelgel. Het is een koninklijke tempel van de keizer van Mengwi. Oorspronkelijk was de tempel in 1634 ingezegend met de naam Taman Ahyun. Het woord "Ahyun" is afkomstig van het "Hyun", wat betekent dat de tempel is gesticht in een tuin omring door water.

De tempel is een penyawangan, een plaats waar heilige plekken worden aanbeden, met altaren voor onder andere de bergen Agung, Batukau en Batur. In totaal zijn in het tempelcomplex 50 schrijnen en paviljoenen. Pura Taman Ayun tempel is in 1750 gerenoveerd.

Pura Taman Ayun tempel op Bali

Ingang van tempelcomplex Taman Ayun


Het tempelcomplex is omringd door brede grachten die verbonden zijn met een vijver. De Taman Ayun tempel kan alleen via een brug worden betreden. Deze brug leid je via een rijk versierde poort, candi bentar, tot de buitenste binnenplaats (jaba) van de tempel. Een brede prachtige tuin verwelkomt de bezoekers die naar deze tempel komen.

Aan de linkerkant zie je een klokkentoren, de kulkul. Vanaf de candi bentar loopt een rechte, verharde wandelpad door het goed onderhouden park langs een vierkante vijver met een fontein. Deze fontein heeft negen waterstralen, die symbool staan voor de Dewa Nawa Sanga, de negen belangrijkste goden van Balinese hindoeïsme. Het voetpad leidt vervolgens naar een tweede poort (candi korung) die toegang geeft tot de Jaba Tengah, de hoger gelegen, tweede binnenplaats van de tempel.

Pura Taman Ayun tempel op Bali

Pura Taman Ayun


Binnen de Jaba Tengah vind je de ommuurde Jaba Jero, de derde en meest heilige binnenplaats van de tempel waarin de belangrijkste heiligdommen bevinden, onder andere een aantal meru-torens met vijf, zeven, negen en elf op elkaar geplaatste dakjes. Dit zijn gebouwen met boven op elkaar geplaatste dakjes. Zij stellen de bergen voor, de plaats waar de goden verblijven. De hoogste meru heeft elf verdiepingen en stelt de berg Gunung Batukau voor.

De Jaba Jero is alleen toegankelijk tijdens belangrijke ceremonies, zoals de Odalan, de dag waarop de inwijding van de tempel wordt herdacht. De Odalan vindt elke 210 dagen plaats op de dag genaamd "Anggara Kasih". Dit is de dinsdag van de week "Medangsia" van de Balinese Pawukon kalender. De ceremonies van de Odalan nemen enkele dagen in beslag.

Pura Taman Ayun is een prachtige plek die je zeker moet bezoeken op jouw vakantie in Bali. Deze tempel wordt vaak door toeristen bezocht als onderdeel van een excursie naar de Tanah Lot tempel.