Tampak Siring


Tampaksiring (of Tampak Siring) telt ruim 10.500 inwoners. Het dorp ligt ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van de stad Ubud. In en nabij Tampaksiring zijn twee belangrijke Balinese heiligdommen die door de toeristen worden bezocht, namelijk het het Gunung Kawi tempelcomplex en de Tirta Empul tempel. Maar ook de minder bekende tempel Mengening is zeker de moeite waard om te bezoeken. Dorpen rondom Tampaksiring zijn Manukaya, Pejeng, Pejeng Kaja, Pejeng Kangin, Pejeng Kawan, Pejeng Kelod en Sanding.

Het woord "Tampak" betekent in het Balinees "voet", en "Siring" betekent "Schuin". Volgens de legende werd de helling van de berg waarop de stad ligt, gemaakt door een voetstap van koning Mayadenawa. Tampaksiring was ook een van de belangrijkste koninkrijken tijdens de pre-koloniale periode van Bali.

1. Het Presidentiele Paleis

Tampaksiring is ook de locatie van een van de 6 presidentiele paleizen in Indonesie. Het paleis (Istana Tampaksiring) werd gebouwd in de periode 1957 tot 1960 in opdracht van de president Soekarno. De gebouwen van het complex zijn verspreid over een oppervlakte van 19 hectare. Het hoofdgebouw is gebouwd op een verhoging met uitzicht op Tampaksiring, de tempel Tirta Empul en de vulkaan Gunung Agung. Je kunt het zien liggen bij de tempel Tirta Empul.


Presidentieel Paleis op Bali

Het presidentiele Paleis bij Tampak Siring


2. Candis Gunung Kawi

Op de drukke hoofdstraat van Tampaksiring is een bord met de tekst "Objek Wisata Gunung Kawi", die aangeeft waar je Gunung Kawi kan vinden. Via een zijstraat aan de hoofdstraat van Tampaksiring kom je uit op een kleine parkeerplaats. Vandaaruit ga je via een geplaveide trap 371 stappen naar beneden in het dal van de heilige rivier Pakerisan. Onderweg krijg je een prachtig uitzicht op de rijstvelden. Na een tijdje kom je uit bij een stenen poort die toegang geeft tot het Candi Kawi tempelcomplex met tien candi's. De candi's zijn onderverdeeld in drie afzonderlijke secties. Vier kleine candi's zijn te vinden aan de ene kant van de rivier, vijf grotere candi's liggen aan de andere kant. De tiende Candi ligt wat terug van de andere candi's en wordt vaak over het hoofd gezien door de bezoekers.

Gunung Kawi tempel


3. Pura Tirta Empul

De Pura Tirta Empul is een Hindoeistische tempel, gebouwd in het jaar 962 ten tijde van de Warmadewa-dynastie. De tempel is bekend vanwege haar heilig water, dat uit een nabijgelegen bron komt. Volgens overlevering is de heilige bron gemaakt door de god Indra en heeft het genezende eigenschappen. De bron wordt zodoende gebruikt voor reinigingsrituelen. Balinezen komen hier om te baden en zichzelf geestelijk en lichamelijk te reinigen.
De belangrijkste attractie is een lange rechthoekige zwembad, dat via 12 fonteinen met heilige bronwater wordt gevuld. Aanbidders maken eerst een offer bij de tempel, en klimmen dan in het grote zwembad om er te baden en te bidden. Velen verzamelen heilige water in flessen om dit mee naar huis te nemen.

Pura Tirta Empul


Pura Mengeing tempel

Pura Mengening


4. Pura Mengening

De Mengening tempel ligt niet ver van de Gunung Kawi Tempel. Via het pad naar Gunung Kawi Tempel langs de Pakerisan rivier kom je bij de Mengening tempel uit. De tempel is gebouwd op verschillende hoogtes in harmonie met de natuur. Het onderste deel bestaat uit openbare baden dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt door de lokale bevolking. Wat interessant is aan deze tempel is de aanwezigheid van de Lingga-Yoni beeld (een beeld van het mannelijke en vrouwelijke geslachtorgaan) en andere oude beelden. Men denkt dat de tempel is gebouwd ter ere van de koning Udayana.
Pura Mengening
Meer informatie over Tampak SiringIndonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie