Tempels op BaliBalinese tempels en offertraditie

Bali is het eiland van de Goden. De meest voorkomende religie is het Balinese Hindoeisme. Op Bali zijn vele duizenden tempels. Elke dorp heeft drie heilige tempels, maar ook bijna elk huis heeft een eigen huistempel.

De Balinezen kennen een eeuwenoude offertraditie. Elke dag plaatsen de Balinezen offers bij hun eigen huistempel en op de stoep voor hun winkel, om zo de Goden gunstig te stemmen en kwade geesten op afstand te houden. Deze offers bestaan uit mandjes van bananenbladeren met daarin rijst, deeg, vruchten, bloemen en brandend wierook.

Een Balinese Hindoe-tempel wordt Pura genoemd. De term pura is afkomstig uit het Sanskrit en betekent "ommuurde stad" of "paleis". Tegenwoordig staat "Pura" bekend als een religieuze tempelcomplex. Een dorp heeft drie tempels. De Pura Puseh is de oorsprongstempel, gewijd aan de god Brahma. De Pura Puseh is de dorpstempel, gewijd aan de god Vishnu. De Pura Dalem is de dodentempel, gewijd aan de god Shiva.

De meest heilige pura (tempel) van Bali is de Besakih tempel, de Moedertempel van alle tempels in Bali. Daarnaast zijn er nog vijf zogenaamde directionele tempels die met de Besakih tempel tot de belangrijkste heiligdommen van Bali worden beschouwd. Zij worden Sad Kahyangan genoemd, De Zes Tempels van de Wereld. Ze vormen de spirituele pilaren van en zorgen voor de spirituele balans in het Balinese Hindoeisme. Dit zijn onder andere de tempels Pura Uluwatu, Tanah Lot en Tirta Empul.

Hieronder vind je de mooiste en belangrijkste tempels van Bali. Deze tempels worden dan ook door vele toeristen bezocht.

1. Pura Tanah Lot

In het district Tabanan ligt de zeetempel Tanah Lot op een rots vlak voor de kust. Het is de beroemdste tempel en bekendste toeristische trekpleister van Bali. Deze tempel maakt deel uit van een reeks tempels langs de zuidkust van Bali. Tanah Lot betekent "Land midden in de zee" en is opgedragen aan de God van de Zee. De Tanah Lot tempel wordt volgens de legenden beschermd door zeeslangen die zich bevinden in de grotten onder de tempel.
Volgens bronnen is de tempel in de 16e eeuw gesticht door de priester Nirartha, een van de laatste priesters die van Java naar Bali kwam.
De tempel staat ook bekend als de "Tempel van het Land midden in de zee" of "Sunset Temple".

Tanah Lot tempel


2. Gunung Kawi

Gunung Kawi Sebatu is een tempelcomplex met uit rotsen uitgehouwen candi's (7 meter hoge gedenktekens). Het tempelcomplex is te vinden in een vallei ten noorden van Tampaksiring. In totaal bevat de boeddhistische tempel 10 candi's ter ere van de koninklijke familie van de Udayana-dynastie.

Gunung Kawi tempel


Pura Gunung Kawi
Gunung Kawi tempel


3. Pura Besakih

De Pura Besakih wordt de moedertempel van Bali genoemd en ligt op de zuidelijke helling van de heilige berg Gunung Agung (3.142 meter) op een hoogte van ca. 1.000 meter. De Moedertempel bestaat uit meer dan 80 tempels en zijn er voorouderschrijnen van alle hindoeïstische Balinezen.
De Gunung Agung is de meest heilige berg van Bali en is nog steeds een actieve vulkaan. De laatste uitbarsting was in maart 1963. De lavastromen misten maar net het Besakih tempelcomplex.
De Besakih tempel is vóór het jaar 1000 gebouwd en bestond oorspronkelijk uit terassen, opgedragen aan de draak god Besakih waarvan wordt geloofd dat hij in de heilige berg woont. In de 15e eeuw werd de tempel de staatstempel van de Geigel-Kiungkung dynastie.
Rondom de 3 hoofdtempels die gewijd zijn aan de goden Shiva, Brahma en Vishnu staan 18 verschillende heiligdommen die behoren tot verschillende regentschappen en kasten. De trap die toegang geeft tot de tempel, gaat omhoog door een monumentale gesplitste poort naar de binnenplaats van de hoofdtempel Pura Panataran Agung. Hier staat het hoofdaltaar die is opgedragen aan de Hindoe goden Shiva, Brahma en Visnu. Het altaar is gewikkeld in doek en versiert met offers van bloemen.
Twee andere belangrijke tempels die hoger op de helling liggen, vormen samen met de Pura Panataran Agung de Hindoe drie-eenheid: de Pura Panataran Agung heeft witte vaandels voor Shiva, rechts daarvan heeft Pura Kiduling Kreteg vaandels de rode kleur wat staat voor Brahma, en links staat de Pura Batu Madeg met zwarte vaandels, de kleur van Vishnu.

Pura Besakih


4. Ulun Danu Batur tempel

Ulun Danu Batur tempel ligt aan de rand van de krater op de Gunung Batur bij het dorp Batur. Deze tempel vereert de godin Dewi Danu, de godin van het Meer van Batur. De zegening van het irrigatiewater en de verdeling van het water voor de bevloeiing van de sawahs (rijstvelden) vindt hier plaats.
De tempel is na een vulkaanuitbarsting in 1926 op een hogere plaats op de rotsen herbouwd.

5. Taman Ayun tempel

Pura Taman Ayun ligt in Mengwi en is opgericht ter verering van de vorsten uit de dynastie van Gelgel. Het is een koninklijke tempel van de keizer van Mengwi. Oorspronkelijk was de tempel in 1634 ingezegend met de naam Taman Ahyun. Het woord "Ahyun" is afkomstig van het "Hyun", wat betekent dat de tempel is gesticht in een tuin omring door water. Het complex is inderdaad omringd door een gracht, welke is verbonden met een vijver. Op het tempelplein staan talloze meru-torens. Dit zijn gebouwen met boven elkaar geplaatste dakjes. Zij stellen de bergen voor, de plaats waar de goden verblijven.
De tempel is een penyawangan, een plaats waar heilige plaatsen worden aanbeden, met altaren voor o.a. de tempel Pura Sada en de bergen Agung, Batukau en Batur. In totaal zijn in het tempelcomplex 50 schrijnen en paviljoenen.

Pura Taman Ayun


Pura Taman Ayun tempel op Bali
Pura Taman Ayun


6. Pura Tirta Empul

De Tirta Empul tempel ligt in Tampaksiring (of Tampak Siring). Deze tempel wordt tot één van de zes belangrijkste tempels van Bali beschouwd. De naam "Tirta Empul" betekent "kristal heldere stroom" waarmee wordt aangeduid dat het wordt gebruikt als heilig water voor religieuze ceremonieën.
De heilige bron heeft volgens de Balinezen heilzame krachten. Zodoende gaan zij elk jaar een keer naar Tirta Empul om zich hier te baden.
Volgens de legende is de bron door de god Indra geschapen. Toen zijn krachten door Mayadanawa waren vergifitigd, boorde hij een gat in de grond om een fontein van "onsterfelijkheid" te maken die vervolgens zijn krachten weer tot leven zouden wekken.
Volgens een inscriptie dateert de tempel uit het jaar 926. Sindsdien komen de Balinezen er om in het heilige water te baden.
Op de berg bij de tempel is in 1954 het presidentiele paleis gebouwd. Oorspronkelijk was dit een verblijf voor Nederlandse officieren, maar later was deze plek door Soekarno (de voormalige president van Indonesie) gekozen als zijn residentie tijdens zijn verblijf op Bali.
Ten zuiden van Tirta Empul ligt Pura Mengening. Ook deze tempel heeft een bron met helder water, wat eveneens de bron is van de rivier Pakrisan.

Pura Tirta Empul


7. Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan tempel staat op een klein schiereiland in het Meer van Bratan. Het meer ligt in een caldera bij de vulkaan Gunung Catur. De bewoners van Bedugul vereren in deze tempel de godin Dewi Danu, godin van het water. Samen met de tempel Pura Ulun Danu Batur is deze irrigatietempel de belangrijkste tempel van Bali.

Ulun Danu Bratan tempel


Pura Ulun Danu Bratan
Pura Ulun Danu Bratan


8. Pura Kehen

De Kehen tempel is een van de meer indrukwekkende, maar ook een van de mooiste tempels van Bali. Het ligt op de zuidelijke helling van een heuvel op ongeveer 2 kilometer naar het noorden van het centrum van Bangli. Net als de Besakih Tempel heeft het ook 8 terrassen. Het woord "Keren" betekent "vlam".
Een van de grote hoogtepunten van deze tempel is een grote oude Banyan of Waringin boom (Ficus benjamina) die meer dan 700 jaar oud is. Het is de belangrijkste tempel in de regio Bangli en van het voormalige koninkrijk Bangli. De Kehen tempel werd in de 11e eeuw gebouwd tijdens de regering van Sri Bhatara Guru Adikunti Ketanae.

9. Pura Luhur Uluwatu

De Balinese zeetempel Pura Luhur Ulu watu ligt bij het dorp Pecatu (Zuid Kuta) op een steile klif aan de zee. Deze klif heeft een hoogte van 70 meter. De tempel is oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw.

Pura Uluwatu

10. Pura Mengening

Pura Mengening, de 'Tempel van Helder Water' ligt bij Tampak Sering. Deze tempel maakt met Pura Tirta Empul en Pura Gunung Kawi, deel uit van een reeks tempels langs de legendarische rivier Pakerisan. De Mengening tempel is een van de zes belangrijkste tempels van Bali vanwege de mooie architectuur en diepe culturele en spirituele wortels. Wil je een mooie, authentieke Balinese tempel bezoeken, die nog niet door de toeristen is ontdekt, dan moet je zeker hiernaar toe gaan.

Pura Mengening

11. Goa Gajah

Goa Gajah of de Olifantengrot ligt op 2 kilometer ten zuidoosten van Ubud richting het dorp Bedulu. Bij de grot is ook een rituele badplaats met zes watergietende vrouwenbeelden.

Goa Gajah


12. Minder bekende tempels

Andere tempels op Bali zijn:
 1. Pura Luhur Batukau:
  Pura Luhur ligt ten Noorden van Tabanan aan de voet van de berg Gunung Batukau (2.276 meter), en is één van de zes koninklijke tempels op Bali. Het was een staatstempel tot de 17e eeuw toen Tabanan nog een onafhankelijke koninkrijk was. Hier wordt Mahadewa, de god van de vulkaan Batukau vereerd. foto
 2. Pura Goa Lawah of vleermuizentempel (Bat Cave temple), Pasinggahan, Klungung.
  Dit is een kleine tempel met een grot waar vleermuizen in wonen.
 3. Pura Jagadnatha, Jalan Mayor Wisnu, Puputan Badung, Denpasar.
 4. Pura Makori, desa Belimbing.
 5. Pura Watukaru of Batukaru, Wangaya Gede dorp, in regio Tabanan. De tempel ligt aan de voet van de berg Batukaru.
 6. Pura Puncak Penulisan of Pura Tegeh Koripan. De tempel stamt uit de 9e eeuw en ligt op de top van de berg Penulisan, 3 kilometer van Kintamani.
 7. Pura Pancering Jagat, ligt in het dorp Trunyan, Kintamani.
 8. Pura Rambut Siwi tempel, Yeh Embang Kangin, district Mendoyo.
 9. Pura Lempuyang is een van de zes grote tempels van Bali en ligt op de top van de berg Belibis, ten noorden van Gunung Agung, in het regentschap Karangasem. Het is de tempel van het Oosten, de verblijfplaats van god Iswara, bewaarder van de vrede. Lampuyang betekent "licht van god".
 10. Pura Beji is een unieke tempel vol met prachtige houtsnijwerk en is zowel aan de binnen als buitenkant prachtig beschilderd. Het is gebouwd in de 15e eeuw en ligt bij het dorp Sangsit, ongeveer 8 kilometer ten oosten van Singaraja.
 11. Pura Melanting ligt in het midden van de jungle aan de voet van een heuvel in Pemuteran, Noord Bali. Hier heb je een mooie uitzicht op de groene gelaagde heuvels achter de tempel, terwijl je aan de andere kant uitkijkt over de blauwe Javazee. Twee enorme standbeelden van draken sieren de hoofdpoort. Eenmaal binnen word je verrast door een enorme, prachtige tempel.
 12. Pura Pulaki ligt in het dorp Banyu Poh, district Grokgak. Hier zwerven veel apen rond, dus let op je waardevolle spullen. Vanaf het bovenste gedeelte van het tempelcomplex heb je een mooie uitzicht op de Javazee.
 13. Pura Andakasa.
 14. Pura Batuan is een lokale dorpstempel en onderdeel van drie grote tempels in een dorp Tri Khayangan, district Sukawati. De Batuan tempel is prachtig ontworpen met Balinese architectuur en antieke Balinese ornamenten.
 15. Pura Maospahit Denpasar, Banjar Gerenceng.
 16. Pura Sakenan, regio Klungkung.
 17. Pura Samuan Tiga ligt in het dorp Bedulu, vlakbij Goa Gajah (de olifantengrot). Het was de koninklijke tempel van het oude Warmadewa dynastie en is gebouwd in de 10e eeuw. Volgens de overelevering is de tempel een plaats waar goden en heiligen bijeen komen.
 18. Pura Taman Saraswati, Ubud.
 19. Pura Pengerebongan, Kesiman, Denpasar.
 20. Pura Bolo, Tegallalang, Gianyar.


Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie