Tirta Empul TempelDe Hindoeistische tempel Tirta Empul ligt in Tampak Siring (of Tampaksiring). Deze tempel wordt tot één van de zes belangrijkste tempels van Bali gerekend. Volgens een inscriptie dateert de tempel uit het jaar 926, ten tijde van de Warmadewa-dynastie.
De naam "Tirta Empul" betekent "kristal heldere stroom" waarmee wordt aangeduid dat het wordt gebruikt als heilig water voor religieuze ceremonieën.
De heilige bron heeft volgens de Balinezen heilzame krachten. De bron wordt zodoende gebruikt voor reinigingsrituelen. Balinezen gaan elk jaar een keer naar Tirta Empul om zich hier te baden, met name op de dagen van volle maan (purnama).
Volgens de legende is de heilige bron door de god Indra geschapen. Toen zijn krachten door Mayadanawa waren vergifitigd, boorde hij een gat in de grond om een fontein van "onsterfelijkheid" te maken die vervolgens zijn krachten weer tot leven zouden wekken.


Pura Tirta Empul

Ingang Pura Tirta Empul


De belangrijkste attractie is een lange rechthoekige zwembad, dat via 12 fonteinen met heilige bronwater wordt gevuld. Aanbidders doen eerst een offer bij de tempel, en klimmen daarna in het grote zwembad om er te baden en te bidden. Velen verzamelen ook heilige water in flessen om dit mee naar huis te nemen.


Pura Tirta Empul

De heilige bron


Op een heuvel bij de Tirta Empul tempel is in 1954 het presidentiele paleis van Soekarno gebouwd. Oorspronkelijk was dit het verblijf voor Nederlandse officieren, maar later was deze plek door Soekarno (de voormalige president van Indonesie) gekozen als zijn residentie tijdens zijn verblijf op Bali.
Het paleis is een van de zes presidentiele paleizen van Indonesie. Het is een modern gebouwencomplex met elementen van Balinese architectuur. De hoofdgebouwen liggen op heuvels met uitzicht op de Tirta Empul tempel en Gunung Agung. Jembatan Persahabatan (de Brug van Vriendschap) is een 40 meter lange brug die de twee delen van het paleis op de heuvels met elkaar verbindt.
Ten zuiden van Tirta Empul ligt Pura Mengening. Ook deze tempel heeft een bron met helder water, wat eveneens de bron is van de rivier Pakrisan.Pura Tirta Empul

Pura Tirta EmpulMeer informatie over de tempel Tirta Empul


Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie