Vulkanen en vulkanisme op Bali



De Indonesische eilanden, waaronder Bali, maken deel uit van de Indonesische Archipel of Sundaboog. Deze boog vormt de grens tussen de Indische Oceaan en de Grote Oceaan en is een zeer actief vulkanisch gebied. Hier schuift de oceanische korst van de Australische Plaat onder de Aziatische oceanische korst, waardoor vulkanisme een eilandenboog heeft gevormd. Het landschap van Bali en andere Indonesische eilanden wordt daardoor overheerst door de aanwezigheid van vele vulkanen. Op Bali zijn de bekenste vulkanen Gunung Agung, Gunung Batur en Gunung Catur met Caldera Bratan.





1. Gunung Agung

De vulkaan Agung is een matig actieve vulkaan op Bali in Indonesië. De laatste uitbarsting vond in 1843, 1963 en 1964 plaats. Deze stratovulkaan is met 3.142 meter het hoogste punt van het eiland. De Agung domineert het uitzicht op Bali en het beïnvloedt het klimaat van het eiland.
De bevolking van het eiland ziet Gunung Agung als een replica van de berg Meru, de 'navel van het universum', het geografische en religieuze centrum van de wereld. Aan de zuidoostkant van de berg Agung liggen een paar kleine, uitgedoofde vulkanen. Hoog op de helling van de Gunung Agung ligt de tempel Pura Besakih, de moedertempel van Bali.
Sinds september 2017 vertoont de Gunung Agung weer verhoogde vulkansche activiteit.

Gunung Agung


Bali Kaart Caldera Bratan met de vulkaan Gunung Catur
De Batur vulkaan


2. Gunung Batur

De Gunung Batur is een actieve vulkaan bij het Baturmeer (Danau Batur) op het Indonesische eiland Bali. De vulkaan bevindt zich in het centrum van twee concentrische caldera's, ten noordwesten van de Gunung Agung. Gunung Batur heeft een hoogte van 1.717 meter. De eerste gedocumenteerde eruptie van de vulkaan was in 1804. Sindsdien is de vulkaan regelmatig actief. De laatste uitbarsting was in 2000. Aan de rand van de krater op de Gunung Batur ligt de Ulun Danu Batur tempel bij het dorp Batur.

Gunung Batur


3. Caldera Bratan en Gunung Catur

De caldera Bratan staat ook bekend als caldera Catur, caldera Tjatur of caldera Bedugul. De caldera ligt bij het dorp Bedugul en is gevormd door de ineenstorting van de grond na een vulkaanuitbarsting. De vulkanische complex beslaat een gebied van 11 bij 6 kilometer. Het is aan de zuidelijke rand omgeven door verschillende jongere stratovulkanen. De meest prominente van deze vulkanen zijn de Gunung Pohan (2.001 meter), Gunung Lesong (1.862 meter) en Gunung Tapak (1.909 meter). Wat verder naar het noordoosten, aan de rand van de caldera, ligt Gunung Catur (2.096 meter).
Bij het kratermeer Danau Bratan ligt de hindoeïstische tempel Pura Ulun Danau Bratan.

Caldera Bratan