Gunung KelimutuEen van de belangrijkste hoogtepunten van Flores is zonder meer de vulkaan Keli Mutu (1.690 meter). De Gunung Kelimutu ligt in de buurt van het stadje Moni in het centrum van het eiland Flores in Indonesië. De vulkaan ligt op ongeveer 50 kilometer ten oosten van de stad Ende, de hoofdstad van de regentschap Ende in Oost-Nusa Tenggara provincie.
Kelimutu betekent 'het kokende meer'. In de vulkaan zijn drie kratermeren die door mineralen elk een andere kleur hebben. In de loop van de jaren zijn de meren ook nog meerdere keren van kleur veranderd.
Tiwu Ata Bupu ("Meer van de Oude Mensen") is meestal blauw en is het meest westelijke van de drie meren. De andere twee meren, Tiwu Ko'o Fai Nuwa Muri ("Meer van de Jonge Mannen en Vrouwen") en Tiwu Ata Polo ("het Betoverde Meer") zijn gescheiden door een gedeelde kraterwand en zijn respectievelijk groen en rood/roodbruin van kleur.

De kleuren van elke meer kleuren variëren dus op periodieke basis. Onderwater fumaroles (dit is een opening in de aardkorst die stoot stoom en gassen uitstoten) zijn waarschijnlijke de oorzaak hiervan. De kleur verandert door chemische reacties als gevolg van de gassen en mineralen in het meer. De schilderachtige kratermeren zijn een populaire toeristische bestemming.

De lokale bewoners geloven dat de meren in de Gunung Kelimutu de rustplaats zijn van de zielen van hun overleden familieleden. In Tiwu Ata Bupu meer bevinden zich de geesten van de voorouders, in Tiwu Nuwamuri Koofai de geesten van overleden jongeren en in het rode meer Ata Polo Tiwu de geesten van heksen en waarzeggers.


Keli Mutu Flores Indonesie
Kelimutu vulkaan met drie kratermeren


Kelimutu National Park

Gunung Keli Mutu ligt in het Kelimutu National Park op Midden Flores. Het park bestaat uit een gebied met heuvels en bergen, met de berg Kelibara (1.731 meter) als hoogste top. In dit park worden enkele bijzondere, bedreigde planten- en dierensoorten beschermd, zoals het Javaans hert, wilde zwijn, bankiva-hoen, Elanus (roofvogel) en drongo (kleine zwarte of donkergrijze zangvogel).


Excursies naar Kelimutu

Vanuit het dorp Moni vertrekken vroeg in de ochtend excursies naar de top van de vulkaan om bij zonsopgang van een indrukwekkende uitzicht van de vulkaan meren en de omgeving te genieten.
De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Maumere en Ende. Er zijn regelmatige vluchten naar Ende vanuit Bali. De rit van Ende naar Moni, de stad aan de voet van Kelimutu waar homestays beschikbaar zijn, duurt ongeveer 3 uur. Vanaf Moni naar Kelimutu Park is 13 kilometer en duurt 45 minuten.
Toeristen slapen in Mino meestal een nacht om de Kelimutu bij zonsopgang te zien. In de omliggende dorpjes worden op traditionele manier sarongs en ikats gemaakt. Bij de afdaling van de berg te voet komen soms bewoners hun handwerk te koop aanbieden.
Meer informatie over de Kelimutu vulkaan op Flores

  1. De 3 kratermeren van Kalimutu Flores Indonesie

Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie