Flores plaatsen, steden en dorpenHet landschap van Flores is prachtig en gevarieerd. Vulkanen domineren het beeld maar er zijn ook een aantal mooie kratermeren, savannegebieden en bergbossen te bewonderen.
Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. In de meeste grote steden kom je dan ook een kerk tegen. De moslims wonen voornamelijk in de kustgebieden van Flores.
De bevolking is onder te verdelen in vijf grote taal- en cultuurgroepen, namelijk de Manggarai, de Ngada, de Ende- en Liogroepen, de Sikkanezen en de Lamaholot.

Dorp op Flores Indonesie


1. Bajawa

Hier heb je een prachtig uitzicht op de Gunung Inerie. De stad wordt voornamelijk gebruikt als uitvalsbasis om het Ngada-dorp Bena te bezoeken. Dit dorp ligt ongeveer 16 kilometer van Bajawa, een autorit van ongeveer 30 minuten. Met zijn indrukwekkende stenen formaties, voorouderlijke heiligdommen en traditionele huizen is Bena het uithangbord van de Nagda-cultuur. Het dorp bestaat uit twee parallelle rijen van traditionele huizen met hoge rietendak.
Verder zijn er nog in de omgeving van Bajawa warmwaterbronnen te bezoeken.
Bajawa ligt halverwege tussen Ruteng en Ende. Met verder weinig bezienswaardigheden is het dorp een goede tussenstop, op weg naar Ende.


2. Ende

Ende is de hoofdstad van Flores. Ende heeft 60.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van het eiland. Het was de hoofdstad van een koninkrijk dat rond het einde van de 18e eeuw bestond. De mensen van dit voormalige koninrkijk staan bekend als Lio-Ende mensen.
Vanuit Ende zijn diverse interessante plekken te bezoeken. Op 12 kilometer ten oosten van Ende ligt Wolotopo. Dit dorp staat bekend om zijn goed onderhouden, traditionele hutten. Om er te komen kun je een autorit van ongeveer 25 minuten door een schilderachtige omgeving van steile en groene valleien maken.
Nabij het dorp Nuabosi, acht kilometer van Ende, ligt Rewa Rangga. Dit is een archeologische site met bijzondere voetafdrukken van mensen uit de oudheid.
Bij het dorp Wolotolo, ongeveer 20 kilometer van Ende ligt het meer Tiwu Sora waar heilige alen leven, waarvan wordt verteld dat ze, net als paarden, manen hebben.
In de omgeving van Ende zijn ook een paar Portugeze forten. Het fort in Rendo Mau Pandi is met de motorboot vanaf Ende bereikbaar. Een soortgelijk fort in Numba Rada is ongeveer 1,5 uur met de auto van Ende te bereiken.
De vulkaan Iya ligt op een schiereiland ongeveer 6 kilometer ten zuiden van Ende. Er loopt een pad naar het hoogste punt van de vulkaan, die maar 600 meter hoog is. De beklimming duurt maximaal 2 uur. Neem voor je eigen veiligheid een gids mee.
Ongeveer 50 kilomter ten oosten van Ende ligt de beroemde vulkaan Kelimutu.


3. Labuhanbajo

Labuanbajo (Labuan Bajo) is een kleine vissersdorp aan de westkust van Flores. Wanneer je een boottocht onderneemt van Lombok naar Flores kom je hier op het eiland aan.
Labuhanbajo is vooral in trek bij duikers. Voor de kust van Labuanbajo is de onderwaterwereld namelijk rijk aan vele vissoorten en koraal. Je hebt ook een grote kans dat je tijdens het duiken haaien en dolfijnen waarneemt.
Vanuit Labuanbajo kun je meerdaagse trips en duikexcursies naar Komodo National Park ondernemen en de Sebolo eilanden en het eiland Biddari bezoeken om er te duiken en op de witte stranden te relaxen.

Komodo National Park

4. Maumere

In de havenstad Maumere zie je vissers, zeelui en handelaren van de eilanden Sulawesi en Timor. Maumere is niet echt toeristisch. Deze plaats is voornamlijk populair bij de duikers. Voor de kust kun je duiken naar koraalriffen en scheepswrakken.
Vanuit Maumere kun je excursies ondernemen naar de weverijen in het dorp Sikka.
Als je een paar dagen bij Maumere wilt blijven dan is het aan te raden om naar de beachresorts en bungalows te gaan. Deze liggen aan de kust ongeveer 30 kilometer ten oosten van Maumere. De stad zelf is namelijk niet echt sfeervol.


5. Moni

Vanuit het dorp Moni worden excursies naar de de vulkaan Keli Mutu (1.690 meter) ondernomen. In deze vulkaan zijn drie kratermeren die door mineralen elk een andere kleur hebben. In de loop van de jaren zijn de meren ook nog meerdere keren van kleur veranderd.
Gunung Keli Mutu ligt in het Kelimutu National Park op Midden Flores. De lokale bewoners geloven dat de meren in de Gunung Kelimutu de rustplaats zijn van de zielen van hun overleden familieleden.
In Moni zijn verschillende homestays en lodges waar je de nacht kan doorbrengen om de volgende ochtend voor zonsopgang de tocht naar de top van de Kelimutu te maken.

Gunung Kelimutu6. Riung

Riung ligt ruim 70 kilometer van Bajawa. Hier wonen de Ngada-mensen. De kust en de omliggende gebieden van Riung is beschermd natuurgebied, het National Park Pulau Tujuh Belas of "17 Eilanden". In feite bestaat het nationale maritieme park uit meer dan 20 kleine en grote eilanden. Het park huisvest een aantal bijzondere vogels en dieren, waaronder vliegende honden, zwarte ooievaars, adelaars, en Timor-herten, Timor-monitorhagedissen en de Mbou, een kleinere versie van de Komodo-varaan.
In zee ligt een ecosysteem van koraalriffen, met meer dan 25 soorten koralen. De Riungwateren zijn de thuisbasis van dolfijnen, walvissen en vele kleurrijke vissen. Het kristalheldere water maakt het een perfecte plek om er te zwemmen of snorkelen.
Op het eiland Kalong leven de beroemde grote vruchtvleermuizen of de "vliegende vossen". Bij elk hotel in de stad kunnen boottochten naar de eilanden worden geregeld. Duikenscholen zijn er (nog) niet.


7. Ruteng

Ruteng is de hoofdstad van het district Manggarai. Het gebied rondom Ruteng is een belangrijk Indonesisch rijst- en koffieproductiegebied.8. Meer informatie over Flores

  1. Landkaart en sattelietfoto van Flores Indonesie
  2. Links naar websites met informatie over Flores
  3. Het weer in Flores Indonesie
  4. Ende en Wolotopo
  5. Bezienswaardigheden in de omgeving van Ende
  6. Mount Iya bij Ende
  7. Trans-Flores Highway