Kawah Ijen vulkaan op JavaIjen plateau is een complex van stratovulkanen op het Indonesische eiland Java in de provincie Oost-Java in de regentschap Banyuwangi. Gunung Ijen (2.368 meter) is één van de drie stratovulkanen die samen met Gunung Merapi (2.800 meter) en Gunung Raung (3.332 meter) het Ijen-plateau vormt. De vulkaan Merapi op dit Plateau is een andere dan de meer bekende Gunung Merapi. Deze actieve vulkaan Merapi ligt bij Yogyakarta.

De vulkaan Ijen is 2.250 meter hoog en is vulkanisch actief. De caldera van de vulkaan is 20 kilometer breed. De vulkaan Ijen bevat een 960 meter lage en 600 meter brede, turquoise gekleurde, zure kratermeer. Daarmee is dit de grootste zure meer ter wereld. De intense blauw-groene kleur van het meer wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan aluin, zwavel en gips.

In de krater Kawah Ijen (of Kawah Idjen) van de Ijen vulkaan vindt zwavelwinning plaats. Iedere dag gaan hier arbeiders de vulkaan omhoog om weer met zware, gele zwavelblokken in bamboemanden af te dalen. Elke dag nemen deze zwavelmijnwerkers het risico giftige gassen in te ademen. De zwavel wordt door lokale bedrijfjes gebruikt voor onder andere het bleken van suiker en het laten stollen van rubber. De zwavel is ook bestemd voor medicijnen en cosmetica industrie.
In de Kawah Ijen is ook het mysterieuze "blue fire" te zien. Dit blauwe vuur ontstaat door een reactie van de lucht met het zwavel en de hoge temperaturen. Het is alleen in de nacht te zien. Het blijft dan ook voor de meeste bezoekers die overdag de vulkaan bezoeken onopgemerkt.Ijen Plateau

Ijen vulkaan met kratermeer


Excursies en beklimming

De klim naar de rand van de Gunung Ijen duurt ongeveer twee uur en is vrij steil. Vervolgens is het nog een wandeling van 45 minuten om de oever van de kratermeer te bereiken. De beste periode voor een beklimming is in het droge seizoen, de periode april tot en met oktober.
Vanuit onder andere Banyuwangi en Kalibaru kun je een bezoek brengen aan de machtige Ijen vulkaan.

Satellietfoto van de Kawah Ijen

Ijen Plateau, bron: Wikipedia


Vulkaanuitbarstingen

De laatste grote uitbarsting van de vulkaan Ijen stamt uit 1936. In 1952 vond een kleine uitbarsting plaats. De vulkaan is nog steeds vulkanisch actief. Aan de rand van de kratermeer worden zwaveldampen uitgestoten en in de kratermeer stijgen gasbellen op als de vulkanische activiteiten van de vulkaan toenemen.

Meer informatie over de Gunung Raung:

  1. Kaart met overzicht van actieve vulkanen in Indonesie
  2. links naar websites over vulkanen
  3. Hoe werken vulkanen
  4. De gevaren van een vulkaan
  5. Informatie over vulkanen en vulkanisme in Indonesie
  6. Vulkaan Raung: feiten en actuele foto's
  7. Plattegrond van Ijen Plateau met Gunung Ijen en Gunung Raung
  8. Foto's van Ijen Plateau

Resorts als uitvalsbasis voor de beklimming

  1. Overzicht hotels en homestays in de buurt van Ijen
  2. Ijen Resorts en villas Adres: Desa Randu Agung, Licin, Kabupaten Banyuwangi, Jawa Timur, Indonesie