Informatie over Java1. Geografie

Het Indonesische eiland Java behoort tot de Grote Sunda-eilanden, net als de eilanden Borneo, Sulawesi (Celebes) en Sumatra. Java ligt in de Indische Oceaan, en maakt onderdeel uit van het Indonesische Archipel. Ten noordwesten van Java ligt Sumatra, ten oosten ligt Bali. Het Indonesische eiland Java heeft een oppervlakte van 132.000 km2 en heeft ruim 115 miljoen inwoners. Op Java ligt de hoofdstad van Indonesie Jakarta met 10 miljoen inwoners. Aan de noordkant van Java ligt de Javazee, aan de zuidkant ligt de Indische Oceaan. Java is onderverdeeld in de zes provincies Banten, West-Java (Jawa Barat), Centraal-Java (Jawa Tengah) en Oost-Java (Jawa Timur), Jakarta en Jogjakarta. De belangrijkste steden van Java zijn Bandung, Jakarta, Soerabaja, Yogyakarta (Jogjakarta), Semarang, Surakarta (Solo) en Malang.
Op Java bevindt zich o.a. de vulkanen Gunung Bromo, Gunung Semeru, Tangkuban Prahu en Gunung Ijen.

Kaart van Java Java vulkanen Java steden


Java indonesie
Java strand


2. Bevolking en religie

Het aantal inwoners van Java is meer dan 115 miljoen. Daarmee woont de helft van de bevolking van Indonesie op Java. Er wonen verschillende bevolkingsgroepen op Java, waaronder Javanen, Sundanezen, Madurezen, Tenggerezen, de Badui. Uit de gemengde huwelijken met niet-Indonesiërs is de nieuwe etnische groep Orang Betawi ontstaan.
In de grote havensteden langs de noordkust hebben zich veel Arabieren, Chinezen en Europeanen gevestigd.
De meerderheid van de inwoners op Java is moslim. Deze bestaan uit twee groepen, de Santri en de Abangans. De Santri is een orthodoxe gemeenschap die volgens de vijf zuilen van de islam leeft. De Abangans belijdt de Javaanse religie (agama java), een soort hindoeïstisch-Javaans mysticisme.
In de hoofdstad Jakarta staat de Istiqlal moskee. Deze moskee telt zes verdiepingen en is de grootste moskee van Zuidoost-Azië en de op een na grootste ter wereld.

Religie Tempels op Java


3. het weer en klimaat

Java heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen het hele jaar door en veel neerslag. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur op Java bedraagt 30 graden Celcius.
Het eiland kent een regenseizoen (moesson) die loopt van november tot en met februari en een zomerseizoen van maart tot en met oktober. De meeste neerslag valt in de maanden januari en februari en de droogste en meest zonnige maanden zijn juli, augustus en september.

 1. Regenseizoen (November - Maart): Tijdens het regenseizoen ervaart Java zware regenval, vooral aan de westkust. Dit seizoen wordt gekenmerkt door frequente regenbuien en soms zelfs hevige stormen. Het oosten van Java, zoals Bali en Nusa Tenggara, kan ook regen ervaren tijdens deze periode. Het regenseizoen is ideaal voor liefhebbers van weelderig groen landschap en rustigere toeristenplaatsen.
 2. Droogseizoen (April - Oktober): Het droogseizoen brengt drogere en zonnigere omstandigheden met zich mee. De temperaturen blijven warm, maar er is aanzienlijk minder neerslag. Dit seizoen is bij uitstek geschikt voor activiteiten zoals wandelen, strandvakanties en het verkennen van historische bezienswaardigheden. Populaire bestemmingen zoals Yogyakarta, Surakarta, en de vulkanen van Java zijn het meest toegankelijk en aantrekkelijk tijdens het droge seizoen.

Beste Tijd om te Bezoeken

De beste tijd om Java te bezoeken, hangt af van je voorkeur en reisplannen. Als je wilt genieten van groene landschappen en minder drukte, is het regenseizoen een goede keuze. Als je liever zonnig weer hebt en verschillende buitenactiviteiten wilt ondernemen, is het droge seizoen ideaal.

Weersverwachting Java


Java indonesie
Borobudur

4. Bezienswaardigheden van Java

Java, heeft een schat aan bezienswaardigheden en hoogtepunten van culturele rijkdom, natuurlijke schoonheid en historische betekenis. Dit eiland in Indonesië biedt reizigers een gevarieerde en fascinerende reiservaring. Van eeuwenoude tempels tot weelderige regenwouden en bruisende steden, Java heeft voor ieder wat wils.
Enkele van de topbezienswaardigheden en hoogtepunten van Java zijn:
 1. Botanische tuinen (de Kebun Raya) van Bogor
 2. Theeplantages rond de Puncakpas in de omgeving van Subang en Pengalengan
 3. Vulkaan Tangkuban Prahu bij Bandung
 4. Vissersdorpje Pangandaran met zandstrand
 5. Het Kraton Paleis van Yogyakarta
 6. Boeddhistische tempel Borobudur
 7. Dieng Plateau bij Wonosobo
 8. Hindoetempel Prambanan bij Yogyakarta
 9. De stad Yogyakarta
 10. Bromo Vulkaan bij Malang
 11. Hindoe tempels op Java
Java bezienswaardigheden


5. Praktische informatie

Taal

In het algemeen wordt de officiële taal Bahasa Indonesia gesproken. In het Bahasa Indonesia zijn de talen van de vroegere overheersers zoals de Portugees Nederlands en Engels, te herkenen. Op het eiland Java worden ook andere talen gesproken, namelijk Balinees, Javaans, Maleis, Madoerees en Soendanees.


Lokale tijd

De tijd in Java is GMT + 8 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Java 6 uur later (in de winter 7 uur).
Java ligt dicht bij de evenaar. Daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.


En verder...

 1. Reistips: geld, bankzaken, eten en drinken, medische zorg, telefoneren en meer
 2. Reis voorbereiden
 3. Bagage meenemen
 4. Geld- en bankzaken
 5. Veilig op reis: reisadvies en risico's in Indonesie
 6. Gezondheid en vaccinaties
 7. Reisdocumenten: Paspoort en visum
 8. Indonesie reizen

Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie