MalangMet meer dan 830.000 inwoners is Malang is de tweede grootste stad in Oost-Java.
De stad was tussen 1222 en 1292 de hoofdstad van het Javaans Hindoe-Boeddhistisch koninkrijk Singhasari. Onder de Nederlandse bezetting werd de stad aanzienlijk gemoderniseerd en geindustrialiseerd. Tijdens de Nederlandse kolonialisatie was de stad een populaire bestemming onder de Nederlanders en Europeanen vanwege het zachte klimaat en de nabijheid van de belangrijkste haven van Surabaya.

De grote meerderheid van de inwoners is moslim. Er zijn daarnaast kleine minderheden katholieken, protestanten, hindoes en boeddhisten. De meeste gebedshuizen van deze minderheden stammen uit de Nederlandse koloniale tijd, zoals de Katholieke Kerk van het Heilig Hart van Jezus (in Kayutangan), de Protestantse Kerk (in Alun-Alun), het Ursuline-klooster, het klooster van Misericordia, het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Hartbroeders en het klooster van de zusters van de Heilige Maagd Maria.
In de jaren 1898 tot en met 1902 heeft Margaretha MacLeod-Zelle nog in Malang gewoond. Zij werd later bekend als Mata Hari.

Kampung Warna-Warni in Malang

Kampung Tridi: Warna-Warni of regenboog


1. De Historische Pracht van Malang

 1. Tugu Malang (Malang Monument): Begin je verkenningstocht in Malang bij het iconische Tugu Malang, een historisch monument dat de trotse geschiedenis van de stad weerspiegelt. Het is een populaire ontmoetingsplaats en een geweldige plek om de lokale cultuur te ervaren.
 2. Jalanan Ijen (Ijen Street): Wandel door Jalanan Ijen, een straat vol met prachtig bewaard gebleven koloniale architectuur uit de Nederlandse periode. Bewonder de kleurrijke gebouwen en geniet van de charmante sfeer.
 3. Kampung Tridi (Warna-Warni ; Colorful Village): Breng een bezoek aan Kampung Tridi (of Kampung Warna-Warni), ook bekend als het Kleurrijke Dorp, waar huizen en straten zijn beschilderd in levendige kleuren en artistieke ontwerpen. Je kunt er rustig rondwandelen en de lokale kunstscene te verkennen. Vanaf de brug heb je een mooi overzicht op de huizen en de wijk en is dit ook een fantastische plek om foto's te maken.

2. Natuurschoon en Avontuur in Malang

Malang ligt ingesloten tussen twee bergketens. In het westen is het Kawi-Butakmassief en in het oosten het Tenggergebergte met de vulkanen Bromo en Semeru. De populaire actieve Bromo vulkaan ligt ongeveer 25 kilometer ten oosten van Malang. Vanuit Malang worden excursies naar de Bromo vulkaan ondernomen.
 1. De vulkaan Bromo: Een van de hoogtepunten van Malang is de nabijheid van de adembenemende Mount Bromo, een actieve vulkaan die deel uitmaakt van het Tengger-gebergte. Maak een onvergetelijke zonsopgangtocht naar de rand van de krater voor een ongeëvenaard uitzicht.
 2. Watervallen van Coban: Malang staat ook bekend om zijn prachtige watervallen. Bezoek Coban Rondo, Coban Pelangi en Tumpak Sewu voor een verfrissende onderdompeling in de natuurlijke schoonheid van Java.
 3. Stranden: Hoewel Malang landinwaarts ligt, zijn er prachtige stranden in de buurt, zoals Balekambang Beach en Sendang Biru Beach. Ontspan op het zand, zwem in de zee en geniet van verse zeevruchten.
Bromo vulkaanMalang uitzicht vanaf dakterras hotel The 101 Malang OJ

Uitzicht vanaf dakterras Hotel The 101 Malang OJ


3. Culinair Genot in Malang

 1. Bakso Malang: Proef de lokale specialiteit, Bakso Malang, een hartige rundvleesbouillon geserveerd met noedels en gehaktballen. Vraag naar de optie met gule (pindasaus) voor extra smaak.
 2. Rujak Cingur: Probeer Rujak Cingur, een pittige fruitsalade met komkommer, tamarinde en gekookte rundvleesneuzen. Het is een gedurfde smaakervaring die je niet mag missen.
 3. Kopi Kenangan: Begin je dag met een heerlijke kop koffie bij een van de vele koffiehuizen in Malang, zoals Kopi Kenangan. Proef de Indonesische koffiecultuur met een lokale draai.

4. Het centrum voor hoger onderwijs

Malang heeft een sterke reputatie in heel Indonesië als een centrum voor het hoger onderwijs. Vele studenten komen uit andere eilanden, waaronder Bali, Madura, Sulawesi, Nusa Tenggara, Papoea en Maluku, Sumatra en Borneo, naar de verschillende univesiteiten en hoge scholen van Malang.

5. Praktische Tips voor je Bezoek aan Malang

 1. Wees Respectvol: Indonesië is een land met diepgewortelde cultuur en tradities. Toon respect voor de lokale gebruiken, draag passende kleding bij religieuze bezienswaardigheden en ruim je afval op.
 2. Reisarrangementen: Als je van plan bent om naar Mount Bromo te reizen, overweeg dan om een lokale gids te huren of je reisarrangementen van tevoren te regelen.
 3. Weerbericht: Houd rekening met het weer, vooral als je van plan bent om naar de bergen te gaan. Vergeet niet om warme kleding mee te nemen als je Mount Bromo bezoekt, omdat het er koud kan zijn, vooral 's ochtends vroeg.

6. Malang airport

Ten noordoosten van Malang ligt de Abdul Rachman Saleh Airport, een luchthaven voor binnenlandse vluchten naar Jakarta en Bali.
7. Activiteiten en bezienswaardigheden in Malang

 1. Jalan Ijen, met prachtige Nederlandse koloniale huizen en gebouwen, het Brawijaya Army Museum en de Katholieke Kerk.
 2. Jami Moskee.
 3. Gemeentehuis van Malang.
 4. Kayutangan kerk.
 5. Balai Kota, een gebouw met architectuur in Nederlandse en Indonesische stijl.
 6. Chinese tempel Eng An Kiong.
 7. Pasar Bunga, de bloemenmarkt bij de rivier Sungai Brantas.
 8. Pasar Besar, de locale markt van Malang, met verkoop van groente, fruit, vlees, vis en meer.
 9. Pasar Senggol, de vogeltjesmarkt met unieke vogels en huisdieren.
 10. Traditionele dansvoorstellingen Tari Topeng, Jaranan Pegon en Tari Beskalan.
 11. Hindoe-Boeddhistische tempel Singosari (Candi Singosari), deze ligt in het dorp Candirenggo, ongeveer 12 kilometer ten noorden van Malang.
 12. Sumberawan Tempel, is gelegen in het noordoosten van Malang aan de voet van de berg Arjuna.
 13. Excursie naar het Bromo Tengger Semeru National Park, met de actieve vulkanen Bromo en Semeru. Bezoek de Bromo vulkaan bij zonsopgang.
 14. Trektocht naar de Semeru Vulkaan.
 15. Sempu Island. Dit eiland is een van de mooiste eilandjes in Oost Java en ligt op 800 meter van de zuidkust. Het eiland is 3,9 kilometer lang en 3,6 kilometer breed. Op eiland ligt een verborgen lagune met kristalhelder water.
 16. Wonosari Theeplantage in de buurt van Lawang.
 17. Trekking naar de Coban Sewu waterval.
 18. Hawai Waterpark.
 19. Het strand van Balekambang ligt op ruim 60 kilometer van Malang. Vlakbij het strand ligt op een eiland een Hindu Tempel, die lijkt op de Tanah Lot tempel van Bali.
 20. Andere stranden in de regio Malang zijn Kondang Merak, Sendang Biru, Batu Bengkung en Goa Cina. Ook deze liggen op ruime afstand van de stad Malang.