PangandaranHet vissersdorpje Pangandaran ligt in West Java. Het heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot een populaire toeristen bestemming, met name onder de Indonesiers zelf. Maar er is hier nog steeds een rustige en vriendelijke sfeer.
In de hoofdstraat liggen verschillende bars en restaurants. De stranden van Pangandaran zijn breed en bestaan overwegend uit donker vulkanisch zand. Op het strand van Pasir Putih en bij Pangandaran Baai kun je heerlijk zwemmen, surfen of relaxen. Als je hier gaat zwemmen wees dan wel voorzichtig en op je hoede voor de gevaarlijke branding en sterke stroming.
Andere activiteiten die je kunt ondernemen zijn trekking, snorkelen, duiken en vissen. Maar Pangandaran is ook een populaire bestemming bij de windsurfers. Wil je voor de kust gaan duiken of vissen dan kun je gemakkelijk een boot huren.
Aangezien Pangandaran een visserdorp is kun je in de restaurants voor weinig geld heel goed vis eten. Probeer eens de King Prawns.

Pangandaran Java Indonesie


1. Nationaal Park Penanjung Pangandaran

Ten zuiden van het dorp ligt het Natuurreservaat Penanjung Pangandaran. Het nationaal park ligt op een schiereiland bij het dorp Pangandaran. Het bestaat overwegend uit jungle en je vind hier enkele mooie witte stranden en verschillende grotten en watervallen. Dit park is het leefgebied van de banteng (wilde rund), kijan (hert) en meerdere soorten apen.
In het park vind je ook de Rafflesia. Deze planten hebben alleen een gespikkelde bloem met een diameter van bijna 1 meter. De bloemen ruiken naar rottend vlees en worden daarom ook wel aasbloemen genoemd.
In het park zijn verschillende ,b>wandelroutes aangelegd waarvan enkele naar de grotten leiden. Je kunt hier ook een jungle tocht ondernemen of per boot over de rivier door de Green Canyon van het Park varen.


2. Batu Karas

Batu Karas is een kleine dorp in de buurt van Pangandaran. Je kunt het dorp per fiets of motor bereiken.
Batu Karas heeft een mooie strand waar je kunt zwemmen en surfen. Er liggen hier ook enkele hotels en restaurants.

3. De Stranden van Pangandaran

  1. Pantai Pangandaran (Pangandaran Beach): Het kroonjuweel van Pangandaran is ongetwijfeld zijn uitgestrekte strand, Pantai Pangandaran. Hier kun je ontspannen op het gouden zand, zwemmen in de azuurblauwe zee en genieten van prachtige zonsondergangen. Het strand biedt ook tal van eetstalletjes waar je kunt smullen van verse zeevruchten.
  2. Pantai Batu Karas (Batu Karas Beach): Voor surfers en avontuurlijke reizigers is Pantai Batu Karas de place to be. Deze rustigere, nabijgelegen baai staat bekend om zijn surfmogelijkheden en ontspannen sfeer.

4. Natuurschoon en Avontuur in Pangandaran

  1. Pangandaran Nature Reserve: Het Pangandaran Nature Reserve is een prachtig stukje ongerepte natuur. Hier kun je wandelingen maken door de weelderige jungle, watervallen ontdekken en wilde dieren zoals apen en herten observeren.
  2. Cijulang River: Maak een spannende boottocht over de Cijulang-rivier om de adembenemende Green Canyon te bereiken. Deze smaragdgroene kloof is omgeven door hoge kliffen en biedt de mogelijkheid om te zwemmen in verfrissende poelen.
  3. Mangrovebos: Verken het betoverende mangrovebos van Pangandaran per kajak. Dit unieke ecosysteem biedt een kans om vogels te spotten en de rustige waterwegen te verkennen.

5. Culinair Genot in Pangandaran

  1. Verse Visgerechten: Pangandaran staat bekend om zijn overvloed aan verse visgerechten. Probeer gegrilde vis, pittige garnalen en inktvis in een van de lokale restaurants langs het strand.
  2. Nasi Goreng Khas Pangandaran (Pangandaran Fried Rice): Geniet van een smaakvolle portie Nasi Goreng Khas Pangandaran, een lokale variant van gebakken rijst met kruidige smaken en verse ingrediënten.

6. Tsunami juli 2006

Op 16 juli 2006 vond er voor de zuidkust van Java een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter plaats. Dit had een tsunami (vloedgolf) tot gevolg waarbij Pandangaran werd getroffen en honderden mensen de dood vonden. Na de tsunami is het dorp weer snel opgebouwd en zijn in het natuurreservaat op de getroffen plaatsen nieuwe bomen geplant.