Prambanan tempelcomplexDe Prambanan is het grootste hindoe-tempelcomplex van Indonesie en is gebouwd in de 10e eeuw gedurende de heerschappij van twee koningen, namelijk Rakai Pikatan en Rakai Blitung. Het complex ligt ongeveer 16 kilometer ten oosten van Yogjakarta.
Door de hoogteverschillen vormt de Prambanan een soort piramide. Op het hoogste niveau heeft de Prambanan een centrale binnenplaats met drie hoofdtempels (Trisakti), gewijd aan Brahma (zuidelijke) Shiva (middelste) en Vishnu (noordelijke tempel). Deze drie tempels zijn de symbolen van Trimuti (de goddelijke drie-eenheid) in het hindoeïstisch geloof en zijn gericht op het oosten.
Elke hoofdtempel wordt vergezeld door een kleinere tempel die gericht is op het westen. Deze drie kleinere tempels zijn gewijd aan Shiva's stier Nandi, Brahma's rijdier de gans Angsa en Vishnu's adelaar Garuda. Op een lager niveau stonden 224 kleinere tempelgebouwen (pewara) van gemiddeld 14 meter hoog. Hiervan zijn slechts enkele gerestaureerd. Daarbeneden zijn nog 2 niveaus te herkennen.


Prambanan tempelcomplex bij Yogyakarta

Prambanan Tempel


De middelste tempel van Shiva is bijna 50 meter hoog en is gebouwd om de vorst van het Javaanse rijk Mataram, koning Balitung, in te begraven. In de volksmond wordt de tempel Lorong Jonggrang genoemd, d.w.z. "ranke maagd". De Shiva-tempel heeft 4 kamers. In de hoofdkamer staat een groot beeld van de vierarmige Shiva. In drie andere kamers staan de beelden van Durga (de vrouw van Shiva), Agastya, (de leraar van Shiva) en Ganesha (de zoon van Shiva).
In de Vishnu-tempel en Brahma-tempel is slechts één kamer met hierin een beeld van resp. Vishnu en Brahma.


Prambanan tempel Yogyakarta - Ganesha, zoon van Shiva

Het beeld van Ganesha, Shiva tempel Prambanan

Ganesha is de godheid met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis of een rat.
Ganesha of Ganapati betekent de groepsleider of het stamhoofd. De verering van Ganesha zou ontstaan zijn uit de verering van het prehistorische stamhoofd. Om zijn macht aan te geven werd deze leider verbeeld als een weldoorvoede krachtige figuur met het hoofd van een machtig dier, de olifant.


Prambanan tempel sattelietfoto Yogyakarta

Satellietfoto van Prambanan tempelcomplex
Prambanan tempel
Meer informatie over Prambanan