SurakartaSurakarta (Soerakarta of Solo) is een voormalige sultanstad op Midden Java, ongeveer zestig kilometer ten noordoosten van Yogyakarta. De stad ligt aan de Bengawan Solorivier en heeft meer dan 580.000 inwoners.
Na de opsplitsing van het Mataramrijk in 1755 in de vorstendommen Surakarta en Yogyakarta is de naam van de stad Solo gewijzigd in Surakarta.

Surakarta is minder toeristisch dan Yogyakarta, maar is eveneens een traditonele Javanse stad met minstens zoveel interessante bezienswaardigheden en culturele activiteiten, waaronder de kraton, traditionele dans, Batik-ateliers, tempels, markten en musea. De stad is een uitstekende plaats om traditionele podiumkunsten en ambachten te bekijken. Daarnaast zijn er fascinerende tempels in en in de omgeving van Surakarta te vinden, maar is de stad ook een uitstekende uitvalbasis om de prachtige natuur en omgeving van Midden Java te verkennen.

1. Surakarta's Culturele Erfgoed

Een van de meest opvallende aspecten van Surakarta is zijn rijke culturele erfgoed. De stad staat bekend om zijn traditionele kunstvormen, waaronder wayang kulit (schaduwpoppen), gamelan-muziek en batik-weven. De Mangkunegaran en Kasunanan paleizen zijn de historische centra van deze kunsten en bieden fascinerende inzichten in de Javaanse cultuur.

2. Het Surakarta-paleis (Kasunanan-paleis)

Het Surakarta-paleis, ook wel bekend als het Kasunanan-paleis, is een prachtig voorbeeld van Javaanse architectuur en erfgoed. Hier kun je de weelderige kamers van het paleis verkennen, omringd door weelderige tuinen en traditionele Javaanse kunstwerken. Het paleis is ook de thuisbasis van de beroemde Batik Danar Hadi, waar je de kunst van het batikken kunt bewonderen en zelfs enkele prachtige batikstoffen kunt kopen.

3. Wayang Kulit-poppenspel

Een bezoek aan Surakarta is niet compleet zonder het bijwonen van een wayang kulit-poppenspel. Deze traditionele Javaanse kunstvorm combineert schaduwpoppen, gamelanmuziek en epische verhalen. Verschillende locaties in Surakarta bieden deze culturele ervaring, waaronder het historische Sasana Wiratama-theater.

4. Kleurrijke Markt Avonturen

Surakarta staat ook bekend om zijn levendige markten. De Pasar Klewer is de grootste textielmarkt van de stad, waar je een overvloed aan prachtige batikstoffen en traditionele kledingstukken kunt vinden. De Pasar Gede-markt is een plek om lokale gerechten en snacks te proeven, terwijl de Pasar Triwindu antiek en ambachten herbergt.

5. Traditionele Keuken

De Javaanse keuken van Surakarta is een ware traktatie voor de zintuigen. Proef gerechten zoals nasi liwet (gekookte rijst met kokosmelk), sate kere (gemarineerd vlees op spiesjes), en gudeg (een zoete jackfruitstoofpot). Vergeet niet om te genieten van een kopje kopi tubruk, een sterke Javaanse koffie, om je smaakpapillen te verwennen.

6. Prachtige Natuurlijke Schoonheid

Hoewel Surakarta voornamelijk bekend staat om zijn culturele erfgoed, biedt de omgeving ook prachtige natuurlijke schoonheid. Breng een bezoek aan de Tawangmangu-watervallen en geniet van de serene omgeving en het verfrissende water. Ook de Sukuh-tempel, een mysterieuze hindoeïstische tempel in de heuvels, is een bezoek waard.

7. Architectuur

Koloniale gebouwen en de infrastructuur in Surakarta werden gebouwd tijdens de Nederlandse koloniale periode van Indonesie. De Nederlandse koloniale architectuur is terug te zien in huizen, kerken en openbare gebouwen, die vooral geconcentreerd zijn in het oude Solo. De katholieke kerk, de Javaasche Bank (nu Bank Indonesia), Fort Vastenburg en de protestantse kerk zijn blijk van de Nederlandse invloeden. De bekende Nederlandse architect Eduard Cuypers heeft onder andere het gebouw van het Bank Indonesia ontworpen.Surakarta Java Indonesie

Surakarta
8. Praktische Tips voor een Bezoek aan Surakarta

 1. Respect voor Cultuur: Indonesië is een land met diepgewortelde culturele tradities. Respecteer lokale gebruiken en draag passende kleding bij het betreden van religieuze plaatsen.
 2. Cultuuragenda: Informeer naar lokale evenementen en festivals die tijdens je bezoek plaatsvinden. Hierdoor kun je mogelijk deelnemen aan traditionele vieringen en optochten.
 3. Vervoer: Verken Surakarta te voet, per fietstaxi (becak), of huur een lokale chauffeur voor een gemakkelijke toegang tot bezienswaardigheden in de stad en daarbuiten.

9. Surakarta luchthaven

Bij Surakarta ligt het internationale vliegveld Adi Sumarmo International Airport.
Ook zijn er binnenlandse vluchten naar Jakarta, Bandung, Surabaya, Bali en Lombok.

10. Bereikbaarheid

Vanuit Yoyakarta is Solo in een uur te bereiken. Vanaf het internationale luchthaven van Jakarta gaat een directe binnenlandse vlucht naar Surakarta. Deze vlucht duurt eveneens ongeveer een uur.
11. Activiteiten en bezienswaardigheden in Surakarta

 1. De Kraton Hadiningrat, gebouwd in 1745, het paleis van de sultan Susuhunan.
 2. Kraton Mangkunegaran (1866), het paleis van de andere Sultan Mankunegoro II.
 3. Pemandian Umbul Pengging, het waterpaleis van de sultan.
 4. Imogiri, de begraafplaats van de sultans van Surakarta en hoge Javanse edelen. Hier rust ook de sultan Agung, de eerste sultan van Java.
 5. De grote moskee Mesjid Agung. Deze ligt ten westen van de Kraton Hadiningrat.
 6. De lokale texielmarkt Pasar Klewer en het Batik Museum Danar Hadi. De markt en museum liggen bij de Kraton Hadiningrat. Het museum Danar Hadi heeft een bijzonder mooie collectie batiks.
 7. De antiekmarkt Pasar Triwindhu.
 8. Pasar Gede (warenmarkt). het gebouw waarin deze grote markt is gevestigd, is in art-decostijl met Javaanse invloeden en werd in 1930 ontworpen door de Nederlandse architect H. Karsten.
 9. Pasar Depok (vogeltjesmarkt).
 10. De Chinese tempel Tien Kak Sie.
 11. Het monument Tugu Pemandangan op het verkeersplein.
 12. Ruines van het voormalige Nederlandse fort Vastenburg.
 13. Het gebouw van de Bank Indonesia stamt uit 1910 en is ontworpen door de Nederlandse architecten Hulswit, Fermont en Cuypers.
 14. Het museum Radya Pustaka, met een tentoonstelling over de Javaanse cultuur en voorwerpen, zoals krissen en wayangpoppen. Bijzonder is een muziekdoos die door Napoleon Bonaparte aan de sultan Susuhunan is geschonken.
 15. Beteng Batik Plaza, een bazaar waar traditionele batikkleding wordt verkocht.
 16. De wijk (kampong) Kauman, met karakteristieke huizen, Batik museum.
 17. De wijk Laweyan, waar Batik wordt gemaakt.
 18. Maak een rondrit met een becak (fietstaxi) door Solo.
 19. Recreatiepark Sriwedari, met dierentuin, tuinen en diverse activiteiten.
 20. Aquapark Pandawa Lima of Pandawa Water World, met glijbanen, wildwaterbaan, spa en wellness, restaurants in Surakarta.
 21. Op 35 kilometer van Solo liggen de hindoe-tempels candi Sukuh en candi Ceto op de helling van de berg Lawu. Deze tempels lijken qua vorm op de inca-tempels.
 22. Dagtocht naar dorpjes in de bergachtige omgeving van Surakarta.
 23. Archeologische opgravingen en Museum bij Singaran, ongeveer 15 kilometer van Surakarta. Hier zijn botten van de Java-mens gevonden.
12. Meer informatie over Surakarta