Tempels op Java



Religie op Java

Candi is de Indonesische term om naar een oude Javaanse Hindoe tempel te verwijzen. Met Pura wordt een Balinese Hindoe tempel bedoeld.
Tussen de 5e en 15e eeuw was een meerderheid van de Javaanse bevolking van Hindoeïstisch en Boedhistisch geloofsovertuiging. Zodoende zijn er vele hindoetempels (Candi) gebouwd en domineerden ze in die tijd het landschap op het eiland Java.
In de 15e en 16e eeuw verspreidde de Islam als religie en werden deze tempels uiteindelijk verlaten. In de 19e en 20e eeuw zijn vele van deze tempels weer herondekt en gereconstrueerd. Nu zijn ze vooral belangrijke toeristische attracties en worden bij enkele tempels weer oude Hindoe ceremonieën en festivals opgevoerd, zoals bij de Prambanan tempel.
De meeste van Hindoe tempels in Centraal Java zijn candi of oude tempels, gebouwd tussen de 8e tot de 15e eeuw. Hieronder worden enkele bekende Hindoe tempels van Java beschreven.

Javaanse tempels





1. Candi Prambanan

Dit is de grootste hindoe tempelcomplex tot nu toe ontdekt in Indonesië. Het complex ligt ongeveer 16 kilometer ten oosten van Yogjakarta. De Prambanan is ook bekend als Loro Jonggrang en het bevat 240 tempels. De drie centrale tempels hebben ingewikkelde gravures op de muren om picturaal beschrijven alle belangrijke gebeurtenissen uit de hindoe-epos Ramayana. De tempel wordt nog steeds gebruikt door de lokale hindoe-minderheid gemeenschap als een plaats van aanbidding op hun speciale dagen van het jaar.

Prambanan


Prambanan tempel bij Yogyakarta

Prambanan Tempel


2. Candi Ijo

De Ijo tempel is een hindoeïstische candi en ligt op de westelijke helling van de heuvel Gumuk Ijo. Het ligt bij het dorp Sambirejo, ongeveer 4 kilometer van Ratu Boko en 18 kilometer ten oosten van Yogyakarta. De tempel werd gebouwd tussen de 10e en 11e eeuw. Het tempelcomplex bestaat uit verschillende terrassen. Vermoed wordt dat nog een groot aantal tempels onder de terrassen begraven ligt. De belangrijkste tempel ligt op het bovenste terras, omgeven door 3 perwara tempels die de drie hoogste goden in het hindoeïsme vereren, namelijk Brahma, Vishnu en Shiva.


3. Dieng Plateau

Op het vulkanisch actieve Dieng Plateau liggen de oudste Hindoe tempels van Java. Meer dan 400 tempels, grotendeels gebouwd tussen de 8e en 9e eeuw, hebben op deze hoogvlakte gestaan. Nu zijn er nog 8 tempels overgebleven, waaronder het tempelcomplex Arjun bestaande uit vijf tempels. De tempels liggen in de caldera van een ingestorte vulkaan, omgeven door vulkanisch actieve kraters en gekleurde kratermeren.

Dieng Plateau


4. Candi Sambisari

De tempel Sambisari is een hindoeïstische tempel gelegen bij het dorp Purwomartani in het regentschap Sleman, ongeveer 8 kilometer ten oosten van Yogyakarta. De tempel is in 1966 ontdekt en lag ongeveer vijf meter onder de grond begraven. De opgraving en reconstructie heeft tot maart 1987 geduurd. Men vermoedt dat de tempel onder vulkanische as is bedolven tijdens een vulkaanuitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Merapi. De architectuur van de tempel lijkt op die van de Prambanan en was een Shiva hindoe-tempel gebouwd in de eerste helft van de 9e eeuw.


5. Candi Suku

De Candi Suku tempel is gebouwd op de noordwestelijke helling van de berg Lawu. De tempel is aan het begin van de 15e eeuw gebouwd, in de nadagen van het hindoeisme op Java en aan het begin van de bekering tot de Islam. Daarmee is de tempel bijzonder, maar is de betekenis van de tempel lastig te interpreteren. Het is een heilige plaats voor het aanbidden van de voorouders en de natuurgeesten, en voor de naleving van de vruchtbaarheidscultus. Het complex heeft bijzondere beelden en afbeeldingen met teken van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Reliëfs met als voornaamste thema het leven voor de geboorte en seksuele vorming, wat vrij uniek is voor de Javaanse cultuur. Als gevolg van de introductie van de Islam zijn deze vrije afbeeldingen grotendeels vernield.
De hoofdtempel van het complex doet denken aan een Maya piramide. Twee grote standbeelden van een schildpad bewaken de ingang van de piramide. In het hindoeisme symboliseert de schildpad de basis van de Wereld en is het een avatar van Vishnu.
Op de westelijke helling van de berg Lawu ligt de tempel Candi Ceto, vlakbij Candi Suku. Deze tempel stamt ook uit de 15e eeuw en is de historische betekenis hiervan eveneens moeilijk vast te stellen.


6. Borobudur

De Borobudur is een boeddhistisch tempelcomplex, gebouwd in de periode 750 tot 850. Het complex ligt op ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Yogjakarta, vlakbij de vulkaan Merapi.
De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa met negen etages. Bovenop de tempel staan 72 kleine opengewerkte stoepa's, met in de meeste hiervan een beeld van een mediterende Boeddha.

Borobudur


Candi Mendut Yogyakarta

Candi Mendut

7. Candi Mendut

Candi Mendut tempel is een boeddhistische tempel, gebouwd in de 9e eeuw tijdens het bewind van koning Indra van de Sailendra-dynastie. De tempel ligt in het dorp Mendut, ongeveer drie kilometer ten oosten van de Borobudur. De boeddhistische tempels Mendut, Borobudur en Pawon liggen in een rechte lijn en hebben een religieuze relatie met elkaar.
In de hoofdkamer van de Mendut tempel staan drie stenen beelden. In het midden staat het 3 meter hoge beeld van Dhyani Boeddha Vairocana, aan de linkerkant het beeld van Boddhisatva Avalokitesvara en aan de rechterkant het beeld van Boddhisatva Vajrapani.


8. Pura Luhur Poten

De Hindoe tempel Luhur Poten ligt aan de voet van de Bromo Vulkaan. Het is een Balinese tempel, gebouwd van zwarte lavastenen en gewijd aan Mahameru, de God van de vulkaan Semeru.

Pura Luhur Poten






Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie