Koninklijk Paleis Kraton



In Jogjakarta bevindt zich de Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, gebouwd in de periode 1756 tot 1790 door Sultan Hamengkubuwono I. Het Javaanse woord kraton (Keraton of Karaton) is te herleiden tot het woord ke-ratu-an, d.w.z. de plaats waar de koning/koningin woont.



Kraton, koninklijk paleis in Jogjakarta
Ingang van het koninklijke paleis van de Sultan in Yogjakarta


De Kraton van Jogjakarta is tot op heden de residentie van de Sultans van het Kasultanan-tak van het voormalige Mataram Koninkrijk. In 1989 kwam Hamengku Buwono X op de troon en ook hij woont in dit koninklijk paleis. De macht van de Sultan is nu puur symbolisch en beperkt zich dan ook tot zijn eigen paleis met zijn dienaren. Daarmee is de Kraton niet langer meer de zetel van de macht, maar herbergt het de vorstelijke erfstukken, wapens, koetsen en geschenken van koninklijke gasten. Tevens is er een museum opgedragen aan de overleden Hamengku Buwono 9e.

De Kraton van Yogyakarta is een nauwkeurig en zorgvuldige weergave van de Javaanse kosmos. Elke toegang, gebouw, binnenplaats, boom en veld heeft een specifieke symbolische betekenis. Het spirituele centrum van de kraton is de Pelataran Kedaton, de "koninklijke binnenplaats". De ingang tot de Pelataran Kedaton wordt bewaakt door "grijnzende" zilveren reuzen. Deze beelden zijn hemelse bewakers, gemaakt naar het voorbeeld van de grote dwarapala figuren die bij de ingang staan van de Candi Sewu net buiten Yogya. Op de grote "koninklijke binnenplaats" staat de Bangsal Kencono, de "gouden troonzaal".
Achter de Bangsal Kencono ligt de Bangsal Proboyekso, waar de heilige pusaka oftewel de kroonjuwelen worden bewaard. De Bangsal Kencono en de Bangsal Proboyekso vormen samen het hart van het paleis en zijn de enige gebouwen die gericht zijn naar het oosten, de richting van de macht en de opkomende zon.


Gamelan in de Kraton Yogjakarta
Gamelanvoorstelling in de Kraton Yogyakarta


Aan de noordkant van de kraton staat de Pagelaran, de audiëntiehal met 64 pilaren. Deze 64 pilaren symboliseren de perfectie, namelijk de leeftijd van de profeet Mohammed. Tegenwoordig worden in de Pagelaran bijna dagelijks dans- en gamelanvoorstellingen gegeven.
De Kraton bestaat niet alleen uit het paleis, maar ook een stad, compleet met scholen en moskeeën behoort tot het complex. Hier wonen ruim 25.000 mensen. Binnen het complex is ook de vogeltjesmarkt en het Waterpaleis te vinden.

Waterpaleis Taman Sari in Yogjakarta
Waterpaleis in de Kraton Yogyakarta


Het Waterpaleis Taman Sari ligt ten zuidwesten van de Kraton. De naam "Taman Sari" betekent "Geurige Tuinen" en verwijst naar de fruitbomen en bomen met bloemen die een heerlijke geur verspreiden welke het gehele complex doordrong. Taman Sari was in de 18e eeuw gebouwd als amusementspark voor de koninklijke familie, een gerieflijke en luxe vlucht uit de dagelijkse sleur. Het Taman Sari complex bevatte verschillende zwembaden, fonteinen, een ondergrondse moskee en een groot meer. Er was ook een toren gebouwd van waaruit de Sultan Mangkubumi zijn harem kon gadeslaan tijdens het zwemmen. Nadat hij zijn keuze uit de "badgasten" had gemaakt trok Mangkubumi zich vervolgens met hen terug in de slaapkamer van de toren.
Al spoedig na de dood van Mangkubumi raakte het Waterpaleis in verval. Tegenwoordig is het grotendeels door de kampung ingenomen en is het een doolhof van huizen en steegjes.

Ook op het voormalige Taman Sari complex is de Pasar Ngasem, de vogeltjesmarkt van Yogyakarta, te vinden. Het staat grotendeels op het terrein waar vroeger het meer van Taman Sari was. Op de vogeltjesmarkt kun je behalve vogels ook andere kleine dieren (zoals apen, konijnen, leguanen, vleermuizen, salamanders) kopen.




Meer informatie over de Kraton en Yogjakarta




Kraton - Keraton - Sultan - Mataram - waterpaleis - vogeltjesmarkt - Djokjakarta - Jogjakarta - Yogjakarta - Jogjakarta