YogyakartaDe provincie Yogyakarta (Daerah Istimewa Yogyakarta, DIY) is één van de 32 provincies van Indonesië. Het ligt in het midden van het eiland Java, dat aan het zuiden wordt begrenst door de Indische Oceaan en aan het noorden door een keten van vulkanen.

De stad Yogyakarta strekt zich in alle richtingen van het Kraton Paleis uit, maar het centrum van de moderne stad ligt aan de noordzijde bij de oude gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd en bij het commerciële district. Je kunt over de drukke markten en straten wandelen en kunst en handwerk van Javaanse ambachtlui en schilders kopen.
Jalan Malioboro is de belangrijkste winkelstraat voor toeristen. Je vindt hier straatverkopers, wandelgalerijen met winkels en een nabijgelegen markt. Jalan Solo is meer het winkelgebied van de lokale bevolking. Aan de zuidelijke uiteinde van Malioboro ligt de grote lokale markt van Beringharjo, niet ver van Fort Vredeburg.

Jogjakarta

Yogyakarta


1. Activiteiten en hoogtepunten

In het centrum van Yogyakarta kun je het indrukwekkende Kraton Paleis van de Sultan bezoeken onder de waakzame ogen van honderd paleiswachten, gekleed in traditionele uniformen. Rondom het Kraton ligt een dichtbevolkte woonwijk die het land bezet dat vroeger tot het bezit van de Sultan behoorde. Het bewijs van dit vroegere gebruik blijkt uit de oude muren en ruines van Taman Sari, dat in 1758 was aangelegd als tuin van de Sultan. Deze tuin ligt nu grotendeels verlaten bij. Gedurende een tijd werd de tuin gebruikt voor de huisvesting van het paleispersoneel en hun gezin. In 2004 is men begonnen met het herstel van de tuin en van de buurt rondom Kraton.

Heb je genoeg van de stad dan kun je een excursie ondernemen naar enkele van de grote wonderen van het Oude Azie, namelijk de Hindoese en Boeddhistische tempels van Prambanan en Borobudur, en kleinere candis en heiligdommen die verspreid over het Javaanse platteland liggen. Ook is vanuit Yogyakarta een excursie naar het Dieng Plateau mogelijk.

Dichtbij de stad Yogyakarta ligt de vulkaan Merapi. De noordelijke buitenwijken van de stad liggen op de zuidelijke helling van de berg in de regentstaat Sleman. Gunung Merapi (wat letterlijk in het Indonesisch "Berg van vuur" betekent) is een actieve Stratovulkaan die op de grens tussen Centraal Java en Yogyakarta ligt. Het is de meest actieve vulkaan in Indonesie en is sinds 1548 regelmatig tot uitbarsting gekomen.Taman Sari Waterpaleis in Jogjakarta

Waterpaleis Taman Sari in Yogjakarta


2. Water Paleis (Taman Sari)

Taman Sari of het Waterpaleis is de plek waar vroeger de koninklijke tuin van de Sultan van Yogyakarta lag. Het ligt binnen het gebied van de Kraton. Taman Sari is gebouwd in medio 18de eeuw en heeft meerdere functies, zoals voor de rust en meditatie, werkterrein en schuilplaats.

Taman Sari bestond uit vier verschillende gebieden: een groot kunstmatig meer met eilanden en paviljoenen in het westen, een badcomplex in het centrum, een complex van paviljoenen en baden in het zuiden, en een kleinere meer in het oosten. Tegenwoordig is alleen slechts het centraal gelegen badcomplex goed bewaard gebleven, terwijl de andere gebieden grotendeels door de woonwijk Kampung Taman wordt bezet. Sinds 1995 is het Paleis inclusief de Taman Sari vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


3. Geschiedenis van Yogyakarta

Yogyakarta is een stad in de provincie Yogyakarta. De provincie ligt in Midden Java en maakte vroeger onderdeel uit van het Javaanse rijk Mataram. Na een burgeroorlog tussen de verschillende bloedlijnen van de Koninklijke familie Mataram werd in 1756 het koninkrijk Yogyakarta en het koninkrijk Surakarta gesticht. De reden van deze oorlog was dat Prins Mangkumbumi (later Sultan Hamengkubuwono van Yogyakarta) niet bereid was samen te werken met de Nederlandse koloniale overheid. Hij vreesde dat zijn volk slaven zouden worden en zouden worden ingezet voor de VOC. Vanwege deze moedige daad wordt Yogyakarta als enige provincie nog geregeerd door een monarchie.
Tijdens de Indonesische revolutie van 1945 tot 1949 was Yogyakarta voor even de hoofdstad van Java.


4. Bezienswaardigheden in Yogyakarta


De Koninklijke Pracht van Yogyakarta

 1. Het Koninklijk Paleis van Yogyakarta (Kraton) Breng een bezoek aan het Koninklijk paleis, het Kraton (Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat). Dit is de residentie van de sultan van Yogyakarta en een prachtig voorbeeld van Javaanse architectuur en cultuur. Verken de weelderige binnenplaatsen, traditionele paviljoens en bewonder de rijke verzameling van kunst en cultuur.
 2. Taman Sari (Het Waterpaleis): Taman Sari is een voormalig koninklijk waterpaleis dat diende als een plek van ontspanning voor de sultan en zijn hofhouding. Wandel door de sierlijke tuinen, bezoek de oude baden en ontdek de geheimzinnige ondergrondse tunnels.
Kraton

Culturele Verkenningen in Yogyakarta

 1. Wayang Kulit-poppenspel: Yogyakarta is beroemd om zijn traditionele kunstvormen, waaronder het wayang kulit-poppenspel. Bijwonen van een wayang-voorstelling is een fascinerende manier om de Javaanse mythologie en epische verhalen te ervaren.
 2. Batik: Batik is diep geworteld in de cultuur van Yogyakarta. Bezoek een batikatelier om getuige te zijn van het met de hand beschilderen van deze prachtige stoffen en misschien kun je zelfs deelnemen aan een batikworkshop.
 3. Jalan Malioboro: Dit is de winkelstraat van Yoyyakarta met kledingwinkels, souvenierwinkels en supermarkten.
 4. Fort Vredeburg: In deze voormalige Nederlandse fort is nu een museum over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesie gevestigd.
 5. Serangan: Bezoek deze wijk met werkplaatsen waar krissen worden gemaakt.
 6. Kotagede Dit is de wijk van de zilversmeden.
 7. Pasar Burung: de vogeltjesmarkt van Yogyakarta.


Pasar Ngasem in Yogyakarta

Pasar NgasemCulinair Genot in Yogyakarta

 1. Gudeg: Proef de lokale delicatesse gudeg. Dit smakelijke gerecht bestaat uit jonge jackfruit gestoofd in kokosmelk en een scala aan kruiden en specerijen. Het wordt vaak geserveerd met rijst, kip, eieren en sambal voor extra pit.
 2. Bakmi Jawa: Bakmi Jawa is een heerlijk gerecht van Javaanse noedels, vaak geserveerd met gebakken kip of rundvlees, groenten en een hartige bouillon. Het is een favoriete keuze onder de lokale bevolking.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Yogyakarta

 1. Borobudur-tempel: Een korte rit vanuit Yogyakarta brengt je naar de indrukwekkende Borobudur-tempel, 's werelds grootste boeddhistische heiligdom en een UNESCO-werelderfgoed. De tempel torent uit boven het weelderige landschap en biedt een spectaculair uitzicht.
 2. Prambanan-tempel: Prambanan is een complex van hindoeïstische tempels dat bekend staat om zijn elegante architectuur en rijke geschiedenis. Deze site is een meesterwerk van Javaanse kunst en wordt ook erkend als UNESCO-werelderfgoed.
Borobudur Prambanan