Informatie over KomodoKomodo behoort tot de Kleine Soenda-eilanden en maakt deel uit van de provincie Oost-Nusa Tenggara. Het ligt tussen de eilanden Soembawa en Flores. Het eiland is 36 kilometer lang, 20 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 390 vierkante kilometer. Op Komodo leven ongeveer 2.000 inwoners.

Het eiland Komodo is onderdeel van het Komodo Nationaal Park in Indonesie. Het nationale park werd in 1980 opgericht met als doel de bedreigde Komodovaraan te beschermen. Het heeft ook een uniek biodiversiteit in de zee. Het werd in 1986 een "Man and Biosphere Reserve". Komodo is zodoende niet alleen populair voor een excursie naar de komododraken, maar tevens om er te duiken.

Komodo eiland heeft een strand met "roze" zand, wat vrij uniek is in de wereld. Dit zand is een mengsel van wit zand met roodkleurige Foraminifera. Dit zijn eencelligen met een uitwendig kalkskelet.

Komodovaraan

De komodovaraan is beroemd vanwege zijn omvang: een enorme hagedis die 3 meter lang kan worden. Gemiddeld wordt de varaan 2,5 meter met een gewicht van ongeveer 45 kg. De varaan heeft een beperkt leefgebied en is een bedreigde dierensoort. Hij leeft op het eiland Komodo, in enkele reservaten op het noordwesten van het eiland Flores en op meerdere nabijgelegen Kleine Soenda-eilanden, waaronder Nusa Kode, Gili Motang, Gili Dasami, Gili Rinca en Gili Paparagan.

Bijzonder is dat de varaan pas in 1910 door Nederlandse biologen is ontdekt.

Komodo excursies

Vanuit Flores, Bali en Lombok kun je een Komodo tour ondernemen naar de Komodo National Park.

Gili Rinca is een kleinere eiland waar de Komodo-draken ook te vinden zijn. Dit is tevens een goed alternatief voor het drukke Komodo-eiland. Vanaf Lambuan Bajo zijn er talloze touroperators die Komodo tours of Rinca tours aanbieden. van bali naar komodo eilanden komodo eilanden bezoeken excursie komodo vanuit bali vliegen van bali naar komodo bali komodo tour van lombok naar komodo komodo eiland indonesie komodo eilanden duiken Komodo dragon, komodovaraan komodo excursie


Komodo Indonesie
Komodo National ParkNatuur

Tussen de eilanden Lombok en Bali loopt de zogenaamde Wallace Lijn. Deze lijn is vernoemd naar de Britse onderzoeker Alfred Russel Wallace die in de 19e eeuw leefde. Hij zocht naar een verklaring waarom de dieren- en plantenwereld in het westen van Indonesië zo verschilt van die in het oosten. Het blijkt dat de eilanden ten westen van de lijn omgeven zijn door relatief ondiepe zeeën. Deze eilanden waren in een ver verleden verbonden met het Aziatische vasteland. De eilanden ten oosten van de lijn niet. Daardoor komen op de westelijke eilanden Aziatische diersoorten voor en op de eilanden ten oosten van de lijn (waaronder Komodo en Flores) dieren van het Australische continent.
Aan de kust van West Flores is nog een plek waar je ook de Komodovaraan in het wild kunt aantreffen.

Meer informatie over Komodo Indonesie

  1. Landkaart en sattelietfoto van Komodo en Flores
  2. Komodo National Park
  3. Komodo Island
  4. Komodo Flores Tours; excursies en verblijven
  5. Het weer in Flores Indonesie
  6. Op rondreis door Indonesie
  7. Wiki: Komodovaraanhttp://www.ecoflores.org/en/tourism/local+ngo/flores+tourism+forum/