Gili Eilanden LombokDe Gili-eilanden is een groep eilanden ten noordwesten van Lombok in Indonesie. De groep bestaat uit de eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Rondom Lombok liggen meer dan 25 Gili's, maar met de Gili-eilanden wordt in het algmeen deze drie eilanden bedoeld.


De Gili Eilanden voor de westkust van Lombok
Gili Eilanden


1. Informatie over de Gili Eilanden

De term "Gili" betekent in het Lombokse Sasak-taal "klein eiland". De Gili-eilanden zijn drie kleine, idyllische bounty eilanden waar het zand nog steeds poederachtig wit is en het zeewater helder sprankelend turquoise. Vanaf de Gili's heb je een fantastische uitzicht op de kust van Lombok en de Gunung Agung van Bali bij zonsondergang. Gili Trawangan is het grootste eiland en bevat ook de meeste uitgaansmogelijkheden en toerisitische faciliteiten. Gili Air ligt het dichtst bij de kust van Lombok en is het minst toeristisch.

Het kanaal tussen Bali en Lombok (de Straat van Lombok) markeert de kloof tussen de twee grote geografische continenten, de Oosterse en Australische. Hier loopt de Wallacelijn dat het verschil tussen de flora en fauna van de twee regio's aangeeft. De Gili-eilanden zijn de eerste eilanden aan de Australische kant van de Wallace Lijn.

De Gilis zijn oorspronkelijk ontdekt door backpackers in het midden van de jaren negentientachtig. Het kreeg al gauw de reputatie van party-eilanden. Inmiddels hebben de Gili's zich ook ontwikkeld als een geweldige bestemming voor het gezin. Verschillende hotels hebben zich met name op Gili Trawagan gevestigd, bungalows en luxe villa's zijn er gebouwd, waardoor steeds meer toeristen naar deze eilanden komen. De goede prijzen, faciliteiten en de activiteiten op de eilanden zorgen ervoor dat gezinnen goed kunnen genieten van hun vakantie.

Op alle drie Gili-eilanden is geen gemotoriseerd verkeer. Je zal je dus op de fiets of met paard en wagen (zgn. Cidomos) moeten verplaatsen. Fietsen kunnen worden gehuurd bij een van de kiosken. De Cidomos zijn overal verspreid op de eilanden, maar blijven vaak hangen rond de haven en drukke plekken. Maak een afspraak als je in een meer afgelegen plek op het eiland verblijf om weer thuis te komen. Afdingen op de prijs is de norm, en zorg altijd ervoor dat je eerst met elkaar eens bent over de prijs die je betaalt voordat je instapt.


2. Bereikbaarheid

De eilanden zijn per snelboot te bereiken zowel vanaf Bali als Lombok. Vanuit Benoa, Serangan, Padangbai en Amed op Bali gaat een snelboot naar Gili Trawagan. Vanaf Bangsal op Lombok gaan snelboten naar alle drie de eilanden. Er is ook nog een directe verbinding tussen Gili Trawangan en Senggigi op Lombok.


3. Zwemmen, duiken en snorkelen

De Gili Eilanden zijn erg populair bij de duikers. Het watertemperatuur is meer dan 28 graden Celcius en de onderwaterwereld is enorm kleurrijk en rijk aan verschillende soorten vis en koralen. Met meer dan vijfentwintig duikplaatsen rond de drie eilanden zijn er genoeg mogelijkheden om bij een van de Gili-eilanden te duiken, ongeacht op welk eiland je bevindt.

De beste plaatsen om te snorkelen en te zwemmen zijn meestal langs de belangrijkste stranden van de eilanden. Duikbrillen, snorkels en vinnen kunnen per uur of per dag worden gehuurd bij één van de PADI duikcentra op de eilanden. Je kunt de onderwaterwereld al heel goed zien door gewoon te snorkelen. Vele soorten vissen, prachtige koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, pijlstaartroggen en vele soorten harde en zachte koralen.

Door dynamietvissen is wel een deel van het koraal bij Gili verwoest. Op het strand kun je dan ook hier en daar stukjes rode bloedkoraal vinden. Inmiddels wordt hier wel aandacht aan besteed. Met een project van de Gili Eco Trust wordt getracht de schade aan het koraal door het dynamietvissen weer te herstellen.
Er zijn ook boten met een glazen bodem die trips rond de drie Gili eilanden ondernemen.

Gili Trawangan Lombok
Gili Trawangan


4. Gili Trawangan

Diverse nieuwe hotels, luxe villa's en bungalows zijn er gebouwd. Op Trawangan heb je ook een echte uitgaansleven met vooral veel strandbarretjes.
Je kunt het eiland in een wandeling van 2 uur helemaal rond lopen. De populairste stranden van Gili Trawagan zijn Goodheart en North Beach. Dit zijn tevens de beste plekken om te snorkelen.


5. Gili Meno

Gili Meno is de middelste van de drie eilandjes. Het eiland geeft een echte Robinson Crusoe ervaring omdat het niet alleen de kleinste van de drie eilanden is, maar ook veruit de meest rustige en onderontwikkelde eiland.
De meeste bezoekers worden tot dit eiland aangetrokken voor de verleiding van de totale vlucht en afzondering van de drukke, bewoonde wereld. Het is daarom erg populair bij koppels op huwelijksreis en avontuurlijke types.
Voor het eten ben je voornamelijk aangewezen op de lokale cafés aan het strand. Op de menukaart staan Westerse en Indonesische gerechten. Lekker luieren in een hangmat en een boeke lezen zijn wel de belangrijkste dagelijkse activiteiten op dit eiland. Dus: Relax! Er zijn niet erg veel activiteiten te vinden op Gili Meno, wat juist de aantrekkingskracht van het eiland is. Gili Meno heeft verder nog een vogelpark "Gili Meno Bird Park" met zo'n 300 soorten vogels en een opvangcentrum voor zeeschildpadden.
Voor duikers en snorkelaars beschikt het eiland over de beruchte"Gili Meno Wall", waar overdag onder andere zeeschildpadden, clownvisjes en snappers rondzwemmen langs de kleurrijke koralen, en 's nachts de duikers getuige zijn van de enorme murenen (moeralen), Spaanse Danseressen (Hexabranchus sanguineus), inktvissen en koraalduivels (Lionfish).
Een voordeel van Gili Meno is dat je op het strand niet wordt gestoord door verkopers. Verder bieden de strandhutten en -barretjes verfrissing van de hitte met drankjes en snacks.
Je moet niet naar dit eiland komen voor een vakantie in een luxe accomodatie. Aan het strand liggen charmante hutten in Thaise stijl die erg populair zijn omdat deze zo dicht bij het strand liggen. Middenklasse bungalows liggen iets terug van het hoofdpad, terwijl de budgetkamers overal op het eiland verspreid te vinden zijn. Er is een mix van goedkopere kamers en beter ingerichte bungalows met douche en ventilator.


6. Gili Air

Net als bij Gili Meno is het tempo van het leven hier traag en ideaal voor diegenen die echt willen ontsnappen aan de drukke buitenwereld. Maar inmiddels beginnen zich ook hier meer accommodaties, cafés en bars te vestigen. Gili Air heeft een breed scala aan accommodaties voor elke smaak en prijsklasse, hetzij aan het strand of meer landinwaarts tussen de kokospalmen. Enkele accommodaties op Gili Air zijn Coconut Cottages, Hotel Gili Air, Sejuk Cottages en Villa Karang bungalows. Het eiland heeft drie duikcentra, voldoende internetfaciliteiten en fietsverhuur. Gili Air is vooral populair bij de backpackers.


Gili Islands Lombok