Gunung Rinjani LombokDe Gunung Rinjani is een stratovulkaan en ligt aan de noordkant van het eiland Lombok. De vulkaan heeft een hoogte van 3.726 meter is daarmee de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. De vulkaan domineert het landschap van Lombok en is vanaf het gehele eiland te zien.
De vulkaankrater heeft een diameter van acht bij vijf kilometer. In de vulkaan ligt op 600 meter onder de kraterrand het kratermeer Segara Anak, wat betekent "kind van de zee". In de caldera van de Rinjani vulkaan bij deze grote kratermeer ligt een vulkaankegel Barujari (of Gunung Baru). Deze is gevormd door uitbarstingen in 1994.
In 1997 is het Nationaal Park Gunung Rinjani opgericht en is daarmee de vulkaan en de directe omgeving beschermd gebied geworden. In 2008 heeft de UNESCO de Gunung Rinjani Park erkend als één van werelds officiële geologische parken.

Senaru Anak en de kegel Barujari op Lombok
Het kratemeer Senaru Anak en de kegel Barujari


1. Vulkaanuitbarstingen

De Gunung Rinjani is nog steeds vulkanisch actief. In september 2004, mei 2009 en op verschillende momenten in 2010 waren diverse erupties. De meest recente gevormde kegel Barujari in de caldera van de Rinjani vulkaan was daarbij weer tot uitbarsting gekomen.
Sinds 1 november 2015 spuwde Mount Rinjani opnieuw grote aswolken de lucht in. Deze uitbarsting van de Gunung Rinjani zorgde op 4 en 5 november 2015 ervoor dat de internationale luchthaven Ngurah Rai op Bali en het vliegveld Selaparang op Lombok werden gesloten.

Ook in 2016 is de Rinjani geregeld tot uibarstingen gekomen. Op 27 september 2016 zijn meer dan 1.000 toeristen van het eiland Lombok geëvacueerd, nadat de vulkaan Barujari een aswolk spuwde die een hoogte van twee kilometer bereikte. Door deze vulkaanuitbarsting lag het vliegverkeer op Lombok en het nabijgelegen eiland Bali enkele uren stil.

Op 29 juli, 5 augustus en 9 augusuts 2018 vonden er op Lombok een drietal zware aardbevingen plaats, die werden gevolgd door vele naschokken. Daarbij is de vulkaan Rinjani niet tot uitbarsting gekomen.
Bij deze aardbevingen zijn meer dan 450 mensen om het leven gekomen en raakten duizenden mensen gewonden. Met name in Noord Lombok is de ravage groot en zijn meer dan 350 duizend inwoners dakloos geworden. Ook de Gili eilanden zijn zwaar getroffen. Naar verwachting gaat de wederopbouw een tot twee jaar duren.

De vulkaan Gunung Rinjani op Lombok
De vulkaan Gunung Rinjani


2. Samalas vulkaan

De voormalige Samalas vulkaan maakt onderdeel uit van de Gunung Rinjani. Tegenwoordig is de Samalas vulkaan terug te vinden als het kratermeer Senaru Anak bij de vulkaan Rinjani. De Samalas is na een grote uitbarsting in 1257 ineengestort. Daarbij zijn op Lombok duizenden dodelijke slachtoffers gevallen en is de stad Pamatan bedolven.
Volgens een Internationaal wetenschappelijk onderzoek, dat in 2013 is gepubliceerd, zou deze uitbarsting van de Samalas-vulkaan in 1257 tot grote klimaatveranderingen hebben geleid en zelfs op de Noord- en Zuidpool zijn sporen hebben achtergelaten. De aswolk bereikte namelijk een hoogte tussen de 34 en 52 kilometer. De asdeeltjes dwarrelden uiteindelijk op zowel de noordpool als de zuidpool naar beneden.
De uitbarsting moet gigantisch zijn geweest. De onderzoekers geloven dat de uitbarsting van de Samalas minstens even groot was als die van de vulkaan Krakatau in 1883 (meer dan 36.000 dodelijke slachtoffers) en de vulkaan Tambora op Soembawa in 1815 (92.000 doden). De uitbarsting van de Samalas behoort daarmee tot de vijf hevigste vulkaanuitbarstingen van de afgelopen 7.000 jaar.

3. Trekking, beklimming en wandeltochten

Je kunt de Gunung Rinjani ook beklimmen. Hiervoor moet je wel tenminsten 3 dagen voor uit trekken. Maar er worden ook tochten van 4 dagen of meer aangeboden. Vanuit de dorpen Senaru (noordkant) en Sembalun (oostkant) starten verschillende tochten naar de top van de vulkaan. De eerste dag gaat de tocht naar de kraterrand, om daar te overnachten. De volgende dag daal je af naar de kratermeer en kun je er baden in warmwaterbronnen. Hou er rekening mee dat deze tocht zwaar is en ook op sommige stukken ijskoud kan zijn. Je kunt de berg zonder begeleiding beklimmen, maar het park raadt aan een gids in te huren of mee te gaan met een georganiseerde tocht.

Het park heeft meer te bieden dan alleen de beklimming van de vulkaan. Je kunt ook wandeltochten ondernemen door het park. Onder begeleiding kun je in de bossen van het park wandelen. Het tropisch woud van het park is rijk aan flora en fauna. Hier heb je de unieke kans om orchideeën en de zeldzame zwarte aap te zien. Je komt onderweg langs de waterval Air Terjun Sendang Gila (of Sendang Gile waterval) en de grotten van Goa Susu, Goa Payung en Goa Manik. Het is ook mogelijk om even een duik te nemen in de warmwaterbronnen van het park.

Je brengt ook een bezoek aan de Sasak-dorpjes rondom de berg. De Sasak bewoners zijn de oorspronkelijke inwoners van het eiland Lombok, die hun eeuwenoude tradities hoog waarderen en het leven van Moeder Natuur bijzonder respecteren. Dit blijkt uit hun huizen, hun simpele benodigdheden van het leven en hun kleurrijke, natuurlijke producten op de traditionele markt. Bij de vulkaan ligt ook de Kuno Bayan moskee, de oudste en meest unieke moskee van Lombok dat in 16e eeuw is gebouwd. De architectuur van dit gebouw combineert de architectuur van Hindoe Bali en Moslim Java.

De vulkaan Gunung Rinjani op Lombok


4. Bezoekerscentra Rinjani

In beide dorpen Senaru en Sembalun Lawang is een bezoekerscentrum waar je gidsen en dragers in kunt huren en wandeltochten kunt boeken. Ook is hier de nodige toeristeninformatie verkrijgbaar.
In Sembalun Lawang ligt het meldpunt Rinjani Information Centre. Hier kun je de Vulkanologisch Centrum bezoeken om te leren over de vulkaan, hoe de krater en het meer Segara Anak werden gevormd en de patronen van uitbarsting. Verder wordt informatie verstrekt over de route, tradities, veiligheid en afvalverwerking.
In Senaru ligt het Rinjani Mountain Trekking Centre. Iedereen die de Gunung Rinjani beklimt moet zich bij het centrum inschrijven. Gidsen kan je ter plekke inhuren maar als je een tourbeklimming boekt bij een operator zitten er altijd gidsen, of dragers, bij.
5. Meer informatie over Gunung Rinjani