Informatie over Lombok


Lombok is een eiland in de provincie West- Nusa Tenggara van Indonesië. Het maakt onderdeel uit van de keten van de Kleine Sunda Eilanden.
De betekenis van het woord "Lombok" in de Sasak taal is "Recht", in de Indonesische taal betekent het "Chili" of "peper". Lombok is veel rustiger en stiller dan Bali, maar heeft wel hetzelfde tropische klimaat en ook prachtige stranden. De belangrijkste activiteiten die je op Lombok kan ondernemen zijn klimmen, wandelen en duiken.

Lombok Indonesie


1. Geografie

Het Indonesische eiland Lombok behoort tot de Kleine Soenda-eilanden. Lombok ligt in de Indische Oceaan, midden in het Indonesische Archipel. Ten westen van Lombok ligt Bali en ten oosten ligt het eiland Soembawa. Het eiland lombok heeft een oppervlakte van 4.725 vierkante kilometer en telt 2,5 miljoen inwoners.
De hoofdstad van Lombok is Mataram en heeft ongeveer 360.000 inwoners. Mataram ligt aan de oostkust van Lombok. Ten noorden van de stad vind je de belangrijkste toeristenstranden rond het plaatsje Senggigi. Aan de zuidkust van Lombok ligt Kuta Beach, niet te verwarren met Kuta van Bali.
Lombok heeft drie hoofddistricten met drie hoofdsteden: Mataram in het westen, Praya in centraal Lombok en Selong in Oost Lombok. De belangrijkste steden van het eiland zijn Ampenan, Mataram en Cakranegara, Senggigi en Kuta. Op Lombok bevindt zich de vulkaan Gunung Rinjani. De Gunung Rinjani is 3.726 meter hoog en is de op een na hoogste vulkaan van Indonesië.
Lombok wordt omgeven door vele kleine eilanden, waaronder:
  1. Noord Lombok: de Gili Eilanden;
  2. Noordoost Lombok: Gili Lawang, Gili Sulat, Gili Pentangan, Gili Bidara (Pasaran);
  3. Oost Lombok: Gili Indah, Gili Merengke, Gili Belek;
  4. West Lombok: Gili Solet, Gili Sarang Burung, Gili Kawu;
  5. Zuidwest Lombok: Gili Nanggu, Gili Sudak, Gili Tangkong.
Landkaart Lombok Steden en dorpen LombokLombok Indonesie

2. Gili Eilanden

Voor de noordwestkust van Lombok liggen de kleine tropische eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Deze drie eilanden vormen samen het Gili Air-Meno Terawangan Marine Park. De eilanden zijn populaire duik- en snorkelbestemmingen vanwege de koraalriffen en de grote verscheidenheid aan onderwaterdieren. Het grootste eiland Gili Trawangan biedt mooie duik- en snorkeltrips aan naar de Turtles Point, Meno Wall en Shark Point. Gili Trawangan staat ook bekend als het party eiland met vele restaurants en bars. Je kunt naar de Gili-eilanden vanuit de haven van Bangsal.

Gili Eilanden


3. Bevolking en religie

Het aantal inwoners van Lombok is ongeveer 2,5 miljoen. De lokale bewoners van Lombok worden de Sasaks genoemd en maken ruim 80% van de bevolking uit. Daarnaast zijn er nog etnische groepen van Balinese, Chinese, Arabische en Javaanse oorsprong. De Balinese minderheid is afkomstig uit de tijd dat Bali over Lombok heerste. Uit deze tijd stammen ook de meeste Hindoeïstische tempels van Lombok.
De inwoners van Lombok hebben een eigen cultuur en taal die uniek is voor Lombok. De islam is de voornaamste religie op Lombok. Elke vrijdag om 12.30 uur gaan de moslims naar de moskeeën zoals de Christenen op zondag naar de kerk gaan.
Lombok is minder dicht bevolkt dan Bali en de bevolking is er armer.

Tempels op Lombok


4. Praktische informatie

Taal

De belangrijkste lokale taal op Lombok is het Sasak. In het algemeen wordt ook Bahasa Indonesië gesproken. In de hoofdstad Mataram van Lombok spreekt men ook wel Balinees.


Lokale tijd

De tijd in Lombok is GMT + 8 uur. Ten opzichte van Nederland is het op Lombok 6 uur later (in de winter 7 uur).
Lombok ligt slechts 8 graden (d.i. 375km) ten zuiden van de evenaar. Daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.


5. Het weer en klimaat

Lombok heeft een tropisch klimaat met veel neerslag en het hele jaar door hoge temperaturen. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur op Lombok bedraagt 30 graden Celcius. De Indische Oceaan rondom Lombok heeft een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden Celcius.
Het eiland kent een regenseizoen (moesson) die loopt van november tot en met februari en een zomerseizoen van maart tot en met oktober. De meeste neerslag valt in de maanden januari en februari en de droogste en meest zonnige maanden zijn juli, augustus en september.

het weer en klimaat op Lombok


Lombok Indonesie


6. Natuur

Tussen de eilanden Lombok en Bali loopt de zogenaamde Wallace Lijn. Deze lijn is vernoemd naar de Britse onderzoeker Alfred Russel Wallace die in de 19e eeuw leefde. Hij zocht naar een verklaring waarom de dieren- en plantenwereld in het westen van Indonesië zo verschilt van die in het oosten. Het blijkt dat de eilanden ten westen van de lijn omgeven zijn door relatief ondiepe zeeën. Deze eilanden waren in een ver verleden verbonden met het Aziatische vasteland. De eilanden ten oosten van de lijn niet. Daardoor komen op de westelijke eilanden Aziatische diersoorten voor en ten oosten van de lijn dieren van het Australische continent.
Lombok heeft veel mooie watervallen, waaronder Sendang Gile en Tiu Kelep die van de vulkaan Rinjani naar beneden in de vallei van Senaru vallen.

Vulkanisme op Lombok Gunung Rinjani Aardbeving op Lombok in 2018


7. Toerisme

Lombok wordt ook wel het "Nieuwe Bali" genoemd en is de nieuwe vakantiebestemming aan het worden. Bijna 400.000 buitenlandse toeristen bezoeken ieder jaar Lombok, en dit aantal zal zeker toenemen als de vele nieuwe hotels hun deuren zullen openen. Ook de bouw van het nieuwe internationale vliegveld bij Anakawun dat in 2010 is opgeleverd, doet het aantal buitenlandse toeristen toenemen. De lokale overheid heeft wel beperkingen opgelegd welke gebieden in aanmerking komen om toeristische projecten als hotels en resorts te ontwikkelen.

Lombok duiken en duikscholen


8. Bezienswaardigheden op Lombok

Lombok heeft is een avontuurlijke en inspirrende bestemming met diverse landschappen, rijke cultuur, een gastvrije bevolking en ontspanning op het strand. Met de diverse activiteiten, witte zandstranden, tempels en de vulkaan Rinjani trekt Lombok reizigers van over de hele wereld aan. Hier zijn enkele hoogtepunten en bezienswaardigheden van Lombok.

1. De Gili-eilanden

Dit cluster van drie kleine eilanden - Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air - staat bekend om zijn adembenemende koraalriffen en kristalheldere wateren, perfect voor snorkelen en duiken. Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme, variërend van bruisende nachtleven op Gili Trawangan tot rustige ontsnappingen op Gili Meno.

2. Mount Rinjani

Als de op een na hoogste vulkaan van Indonesië, biedt Mount Rinjani een uitdagende trektocht voor avontuurlijke zielen. De beklimming naar de top wordt beloond met spectaculaire uitzichten over het eiland en het omliggende landschap, inclusief de kratermeren Segara Anak en Gunung Baru.

3. Kuta Beach

Niet te verwarren met zijn gelijknamige tegenhanger op Bali, is Kuta Beach in Lombok een paradijs voor surfers en strandliefhebbers. Met zijn uitgestrekte witte zandstranden en indrukwekkende golven, is dit een ideale plek om te ontspannen, te zonnebaden en te genieten van de kalme sfeer.

4. Sasak-dorpen

Maak kennis met de rijke cultuur van Lombok door een bezoek te brengen aan de traditionele Sasak-dorpen. Hier kun je de lokale levensstijl ervaren, ambachtelijke vaardigheden bewonderen en de traditionele architectuur bewonderen, zoals de unieke rieten huizen bekend als "lumbung".

5. Tiu Kelep-waterval

Temidden van weelderig groen en tropische vegetatie ligt de betoverende Tiu Kelep-waterval. Het verfrissende water en de serene omgeving maken het een populaire plek voor een verfrissende duik of gewoon om te genieten van de natuurlijke schoonheid.

6. Tanjung Aan Beach

Een van de meest pittoreske stranden van Lombok, Tanjung Aan, biedt zachte zandstranden, azuurblauwe wateren en een rustige omgeving. Het is een ideale plek voor zwemmen, snorkelen of gewoon ontspannen onder de schaduw van wuivende palmbomen.

7. Senggigi Beach

Als een van de meest ontwikkelde toeristische gebieden op Lombok, biedt Senggigi Beach een scala aan accommodaties, restaurants en uitgaansgelegenheden. Het is een populaire uitvalsbasis voor het verkennen van de omliggende bezienswaardigheden, zoals de Batu Bolong-tempel en de traditionele ambachtelijke markten.

Lombok hoogtepunten

9. Meer informatie over Lombok