Lombok plaatsen


Lombok steden en dorpen

Op Lombok wonen ongeveer 2,4 miljoen mensen. Echte grote plaatsen kom je er dus niet tegen. Het eiland bestaat uit ruige beboste bergen die vaak tot aan de zee doorlopen. Het binnenland is ruig en onontwikkeld. Op de vlakke en vruchtbare gedeelten aan de kust worden diverse gewassen verbouwd, waaronder vanille, kaneel, koffie en tabak. Er zijn op het eiland nog typische traditionele vissersdorpjes, Sasak dorpen en locale markten (pasars) te vinden. De Sasaks zijn de oorspronkelijke bewoners van Lombok. Voor de noordwest kust van Lombok liggen prachtige koraaleilanden, de Gili Islands. Dit zijn populaire bestemmingen om er te duiken en te relaxen.

Lombok Indonesie


1. Mataram

Metaram is de hoofdstad van Lombok en tevens de hoofdstad van de provincie West-Nusa Tenggara. Met 360.000 inwoners is het de grootste stad van het eiland. Bij Mataram ligt het Internationale vliegveld van Lombok, Lombok International Airport.

Mataram bestaat uit een aantal voormalige dorpen die zijn samengegroeid tot de hoofdstad, namelijk Ampenan, Mataram, Cakranegara en Sweta. Ampenan ligt aan de westkust, met de haven en vliegveld. Mataram is het administratief centrum en Cakranegara is het winkel- en zakencentrum. In Sweta is de Mandalika bus terminal te vinden.
De stad strekt zich over 12 kilometer uit van oost naar west. Er zijn niet veel toeristische bezienswaardigheden te vinden. Je kunt er wel terecht voor lokale markten, supermarkten en winkelcentra. Voor de beste donuts kun je terecht bij Melissa bakkerij aan de Jalan Pejanggik in Cakranegara. Een van de grotere winkelcentra is de Mataram Mall aan Jalan Pejanggik in Cakranegara. Een moderne winkelcentrum is Epicentrum Mall (Jalan Sriwijaya), met Starbucks, KFC en een bioscoop.
In Cakranegara zijn de tempel Pura Meru en het Mayura koninklijk paleis een bezoek waard.


2. Narmada

Narmada ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van Mataram. De stad is bekend onder de bijnaam Air, vanwege de vele heilige waterbronnen in de omgeving. Hier vind je het Narmada waterpaleis (Taman Narmada) en de Lingsar tempel.
Het park Taman Narmada is in 1727 gebouwd in opdracht van de Balinese koning en dient als een recreatietuin en een plek om de hindoegod Shiva te aanbidden. Het park wordt ook wel het waterpaleis genoemd. Er zijn diverse vijvers en een openluchtzwembad. De tempel Pura Kalasa in het park wordt jaarlijks nog steeds gebruikt om er de Balinese Pujawali feesten te houden.

Taman Narmada3. Tetebatu

Het dorp Tete Batu ligt aan de voet van de vulkaan Gunung Rinjani in een prachtige omgeving. Je hebt er een panoramisch uitzicht op de vulkaan, rijstvelden en plantages. Het is een ideale plek om rustige wandelingen in de natuur, langs de sawahs en door de Sasak-dorpen te maken. In de dorpen kun je handweverijen, pottenbakkerijen en werkplaatsen waar houtsnijwerk wordt vervaardigd, bezoeken. Ongeveer 4 kilometer ten noorden van Tetebatu ligt Taman Wisata Tetebatu (Tetebatu Monkey Forest of Tetebatu apenbos).
Wil je een authentieke ervaring van het dorpsleven op Lombok beleven, weg van de drukte en vrijwel onaangetast door het toerisme, dan is een bezoek aan dit dorp een must.

Tetebatu ligt twee kilometer ten zuiden van het Nationaal Park Gunung Rinjani. Vanuit Tetebatu worden trektochten (Mount Rinjani Trekking) naar de vulkaan Rinjani ondernomen.

Gunung Rinjani
4. Senggigi

Senggigi Beach ligt aan de westkust van Lombok, ten noorden van Mataram. De stranden zijn van donker vulkaanzand. Voor de kust zijn prachtige koraalriffen en heb je uitzicht op Bali met de Gunung Agung. Senggigi is de bekendste badplaats van Lombok, maar is veel minder toeristisch dan de stranden van Bali. Het is dan ook een uitstekende plek om er te relaxen en het heeft leuke eetgelegenheden.
Vanuit het badplaats Senggigi kun je prima excursies en uitstapjes ondernemen naar de bijzondere plekken van Lombok. Zo zijn het waterpaleis in Narmada en de hindoetempel Pura Batu Bolong zeker een bezoek waard. De tempel Batu Bolong ligt in zuid Senggigi op een steil rots aan zee.
Je kunt ook een wandeltocht maken in de omgeving van de bergdorpjes Senaru en Sembalun, aan de voet van de vulkaan Gunung Rinjani. Of onderneem vanuit Senggigi een dagtrip naar één van de Gili Eilanden.

Kuta Beach op Lombok Indonesie


5. Kuta Lombok

Kuta Beach ligt aan de zuidkust van Lombok en is enigszins toeristisch ontwikkeld. De stranden van Kuta worden beschouwd als een van de beste stranden in Indonesie, met ongerept wit zand aan een transparant blauwgroene zee. Het is een ideale plek om er te duiken en te surfen. Het kent een relaxte sfeer en wordt zowel door backpackers als de meer rijke reizigers bezocht. Ontspan, lees een boek, neem een duik in zee, maar vooral: geniet hier van een zorgeloos leven.
Vanuit Kuta kun je een aantal traditionele Sasakdorpen bezoeken.


6. Gili Eilanden

De Gili Eilanden liggen in het Air-Meno Trawangan Marine Park ten noordwesten voor de kust van Lombok. Op deze bounty-eilandjes hangt een relaxte sfeer. De kleine koraaleilanden met witte stranden zijn bekend om de koraalriffen. Je kunt er heerlijk snorkelen en duiken in het heldere azuurblauwe water. De koraalriffen rondom Gili Air zijn helaas erg beschadigd doordat hier is gevist met behulp van dynamiet. Bij Gili Trawangan en Gili Meno zijn de koraalriffen nog in goede staat. Gili Meno is het minst toeristische eiland van de Gili Eilanden, terwijl Gili Trawangan bekend staat als het party eiland waar je je 's avonds goed kunt vermaken. Alleen vanaf Gili Trawagan kun je duikexcursies naar de koraalriffen ondernemen.

Gili Eilanden7. Andere steden en plaatsen op Lombok

  1. Pringgasela, dorpje met weverijen. Ook een interessante bestemming voor een wandeling door de rijst-en tabaksvelden.
  2. Sukara, dit dorp staat bekend om de mooie geweven stoffen.
  3. Rambitan dorp is bekend om de pottenbakkerijen.
  4. Bezoek een van de tempels van Lombok.