Het weer en klimaat in Lombok Indonesië


Het klimaat op Lombok

Lombok heeft een tropisch regenwoudklimaat en ligt bij de evenaar. Dit betekent warmte en veel regen.
Het gemiddelde temperatuur in Lombok is 26 tot 27 graden Celcius. Het hele jaar door is het in Lombok overdag ongeveer 30 graden Celcius. In sommige plaatsen dichtbij zee of die hoger gelegen zijn, is het iets koeler. In de nacht is het in het grootste deel van Lombok het hele jaar door zo'n 22 tot 24 graden.
Extreme temperaturen komen in Lombok niet echt voor. De temperatuur van het zeewater schommelt in Lombok tussen de 26 en 30 graden Celcius.
Bijna geheel Indonesië wordt gedomineerd door de moesson. Tussen november en maart heerst de Noordoost Moesson. Dat betekent voor een groot deel van het land het hele jaar door regen. Dit zijn doorgaans korte, hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. In de periode tussen mei en september is de Zuidoost Moesson wat voor Lombok een meer droge seizoen betekent.
Actuele weersverwachting op Lombok


Hier vind je de weersvoorspelling op het eiland Lombok en de temperatuur in de verschillende steden in Lombok, waaronder Senggigi, Mataram, Praya, Selong, en de Gili eilanden (Gili Air, Gili Meno en Gili Trawagan).Seizoenen

Het weer en klimaat op Lombok zijn typerend voor een tropisch eiland, met zijn seizoensgebonden variaties in neerslag, temperatuur en zonneschijn.

Neerslag

Lombok kent een tropisch klimaat, wat betekent dat het hele jaar door neerslag mogelijk is. Echter, de hoeveelheid regen varieert sterk afhankelijk van het seizoen. Het eiland ervaart twee hoofdseizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van mei tot en met september, terwijl het regenseizoen van oktober tot en met april duurt. Tijdens het regenseizoen kunnen hevige stortbuien en onweersbuien voorkomen, wat resulteert in een verhoogde neerslag. Het is echter belangrijk op te merken dat de neerslag niet gelijkmatig over het hele eiland verdeeld is, met sommige gebieden die meer regen ontvangen dan andere.


Temperatuur

De temperatuur op Lombok blijft het hele jaar door relatief constant, dankzij de ligging dicht bij de evenaar. Overdag schommelen de temperaturen meestal tussen 25°C en 32°C, terwijl 's nachts de temperaturen zelden onder de 20°C dalen. Het regenseizoen kan de temperaturen iets koeler maken vanwege de bewolking en de regen, terwijl het droge seizoen over het algemeen warm en zonnig is.


Zon

Lombok staat bekend om zijn overvloedige zonneschijn gedurende het grootste deel van het jaar. Het droge seizoen wordt gekenmerkt door heldere blauwe luchten en veel zonneschijn, waardoor het een ideale tijd is voor strandgangers en avonturiers om van het buitenleven te genieten. Zelfs tijdens het regenseizoen zijn er nog steeds periodes van zonneschijn tussen de regenbuien door, waardoor er voldoende gelegenheid is om van de natuurlijke schoonheid van het eiland te genieten.


Moesson

De moesson speelt een essentiële rol in het weer- en klimaatsysteem van Lombok. De moessonwinden, die van richting veranderen afhankelijk van het seizoen, brengen vochtige lucht van over de oceaan naar het vasteland. Tijdens het regenseizoen komen deze vochtige moessonwinden uit het zuiden en zuidoosten, waardoor het eiland wordt blootgesteld aan zware regenval. In het droge seizoen draaien de winden en komen ze uit het noorden en noordwesten, wat resulteert in drogere en zonnigere omstandigheden.