Duiken rondom SumatraTerwijl Sumatra bekend staat om zijn weelderige tropische regenwouden en majestueuze bergen en vulkanen, is het onderwaterleven in de zeeën en oceaan rondom Sumatra net zo indrukwekkend. Duiken rond Sumatra biedt een kans om deze prachtige onderwaterwereld te verkennen, met kleurrijke koraalriffen, fascinerende zeedieren en mysterieuze scheepswrakken. We beschrijven hieronder enkele van de meest opmerkelijke en beste snorkel- en duikplekken van Sumatra.
1. Duiklocaties1. Pulau Weh - Duikparadijs

Op enkele kilometers uit de noordwestkust van Sumatra in de Andamanse Zee ligt een stukje ongerept paradijs: Pulau Weh. Pulau Weh is vanuit Banda Atjeh bereikbaar via een korte boottocht.
Dit betoverende eiland, ook wel bekend als Sabang Island, staat bekend om zijn kristalheldere water en spectaculaire duiklocaties. Het eiland wordt omringd door koraalriffen en biedt enkele van de beste duik- en snorkelplekken in Indonesië. De meest beroemde duiklocatie van Pulau Weh is de Pantee Peunateung, waar duikers kunnen genieten van de prachtige koralen, kleurrijke vissen en zelfs het spotten van zeldzame zeedieren zoals zeepaardjes. In het kritalheldere zeewater heb je een geweldig zicht.
Het strand van Gapang is een idyllische plek om te ontspannen, zonnebaden en zwemmen. Het rustige, ongerepte witte strand wordt omgeven door kokospalmen en biedt een schilderachtig decor voor urenlang relaxen. Je kunt er genieten van lange wandelingen op verlaten stranden, luieren in hangmatten en genieten van de zonsondergang.
Als je de lokale cultuur wilt ervaren, zorg dan dat je je bezoek plant tijdens de Sabang Fair, een jaarlijks festival dat de rijke geschiedenis en tradities van Sabang Island viert. Je kunt genieten van traditionele dansen, muziekoptredens en lokale gerechten.
De lokale bevolking van Pulau Weh heeft zich ingezet voor duurzaam toerisme om de prachtige omgeving te behouden. Er zijn tal van accommodaties en duikscholen die zich richten op milieubewustzijn en behoud van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

Sumatra duiken en snorkelen
Duiken rond Sumatra


2 Mentawai eilanden

De Mentawai-eilanden bestaan uit ongeveer zeventig eilanden en maken onderdeel uit van de provincie West-Sumatra. De eilanden liggen voor de westkust van Sumatra. Tot de Mentawai eilanden behoren onder andere Pulau Siberut, Pulau Sipura, Pulau Pagai-Atura en Pulau Pagai-Selatan. Ze hebben een rijke inheemse cultuur en worden bewoond door de Mentawai-bevolking, bekend om hun traditionele tatoeages en gewoontes. Het eilandarchipel staat vooral bekend om zijn prachtige natuurlijke landschappen en is een paradijs voor surfers, natuurliefhebbers en avonturiers.
De Mentawai-eilanden zijn zeer populair bij de surfers vanwege de hoge brandingen en parelwitte stranden. Surfers van over de hele wereld komen hier om de legendarische golven te berijden. Het meest populaire surfseizoen is van april tot oktober, wanneer de golven het beste zijn.
Voor duikers en snorkelliefhebbers bieden de duiklocaties met kristalheldere wateren, zoals de Siberut Island en Pulau Siporade, een gevarieerd onderwaterleven.
Bezoekers verblijven in surfcamps die verspreid liggen over de eilanden. Deze camps bieden accommodatie, maaltijden en surfmogelijkheden in een ontspannen omgeving. Het is een geweldige manier om te genieten van het eilandleven.
Vanuit Padang en Bukittinggi worden trips naar deze eilanden ondernomen.

3. Eiland Nias

Op ongeveer 125 kilometer voor de westkust van Sumatra ligt Nias Island. Dit eiland behoort tot de provincie Noord-Sumatra. Nias staat bekend om zijn rijke cultuur, intrigerende tradities en opwindende avontuurlijke mogelijkheden.
Een van de grootste trekpleisters van Nias is het surfen. De golven rondom het eiland behoren tot de beste ter wereld, en er zijn verschillende surfspots voor zowel beginners als ervaren surfers. De stranden van Lagundri en Sorake zijn beroemd om hun uitstekende surfomstandigheden.
Maar het eiland Nias biedt niet alleen spectaculaire surfomstandigheden, maar ook geweldige duikmogelijkheden. Het water rond Nias is rijk aan mariene biodiversiteit, en duikers kunnen hier prachtige koraaltuinen verkennen en genieten van ontmoetingen met manta's en zeeschildpadden.
Nias is ook beroemd om zijn traditionele stenen sprongen "Fahombo Batu". Deze sprongen worden uitgevoerd als onderdeel van eeuwenoude, rituele ceremonies.
Teluk Dalam is de belangrijkste stad op Nias en biedt accommodaties, restaurants en een vleugje moderniteit in contrast met de landelijke charme van het eiland.Sumatra duiken en snorkelen


4. Cubadak

Het eiland Cubadak (Pulau Cubadak) ligt net voor de kust van Sumatra in de Straat van Mentawai, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van de stad Padang. Het is een afgelegen bounty-eiland met fijne zandstranden, omringd door koraalriffen waar je kan snorkelen en duiken. Op deze vrijwel onbewoonde eiland met mooie baaien ligt het resort Cubadaka Paradiso. Dit is de enige plek waar je op het eiland kan verblijven: een bungalow-complex met 14 houten cottages aan de zee, zonder airco. Aan het einde van een pier staat een bar/restaurant in zee. Hiervind je rust. Je kan niets meer doen dan zwemmen, snorkelen, kanoën, duiken, en de heuvels beklimmen.

4. Palau Mursala

Voor de westkust van Noord Sumatra bij de stad Sibloga ligt het eiland Mursala (Musala Island of Mursalah Island) in de Indische Oceaan. Ook dit is weer een eiland van rust en ongerepte natuur. Ver weg van de bewoonde wereld. Het eiland Mursula maakt deel uit van een eilandengroep met dezelfde naam "Mursala Islands".
Het eiland heeft als decor gediend voor de moderne versie van de Hollywood-film "King Kong" uit 2005. Aan de westkant van het eiland ligt een waterval die je ook in deze film terugziet. Het is wel heel grote waterval voor een kleine eiland. Aan de oostkant van het eiland ligt het eiland Pantai Pulau Putri, dat bekend is om haar witte zandstranden en ideaal om te snorkelen. Labuan Hunik Bay is een goede duik- en snorkellocatie. Andere eilanden om te bezoeken zijn Pantai Suhut Mursala en Pulau Kalimantung.
2. Muck diving

Muck diving is een duikstijl waarbij duikers op zoek gaan naar kleine, vaak ongewone zeedieren en onderwaterleven in sedimentrijke, modderige, of zanderige bodems. Deze duikplekken staan in contrast met de kleurrijke koraalriffen die vaak worden geassocieerd met tropische duikbestemmingen. Muck diving is vooral populair bij ervaren duikers en onderwaterfotografen vanwege de unieke flora en fauna die je hier kunt vinden.

De wateren rondom het Indonesische eiland Sumatra bieden de perfecte omgeving voor het spotten van enkele van 's werelds meest verbazingwekkende en bizarre zeedieren. Hier zijn enkele redenen waarom Sumatra een topbestemming is voor muck diving:
  1. Biodiversiteit: De wateren rond Sumatra herbergen een ongelooflijke biodiversiteit. Deze omgevingen trekken een breed scala aan zeedieren aan, waaronder pygmeezeepaardjes, spookmurenes, harlekijnslakken, blauwgeringde octopussen en nog veel meer. De variëteit aan soorten maakt Sumatra tot een paradijs voor macrofotografen.
  2. Onontdekte plekken: Veel van de muck dive-locaties bij Sumatra zijn nog niet ontdekt door massatoerisme. Dit betekent dat duikers de mogelijkheid hebben om ongerepte, rustige omgevingen te verkennen en te genieten van de sereniteit van de onderwaterwereld.
  3. Verrassingen bij elk onderzoek: Muck diving biedt een gevoel van avontuur en verrassing bij elk onderzoek. De kleine wezens die je tegenkomt, variëren van duik tot duik, waardoor elke duik een unieke ervaring is.

Populaire Muck Dive Locaties bij Sumatra

  1. Weh Island: Pulau Weh, gelegen in het noorden van Sumatra, biedt een mix van zowel muck diving als prachtige koraalriffen. Duikers kunnen hier de wonderen van de ondiepe zandbodems ontdekken, evenals de levendige koralen en diverse vispopulaties.
  2. Batee Tokong: Deze duikplek op Pulau Weh staat bekend om zijn overvloed aan naaktslakken, frogfish, zeepaardjes en andere macrojuweeltjes. De onderwaterfotografie-mogelijkheden zijn hier eindeloos.
  3. Nias Island: Nias, ten westen van Sumatra, biedt ook geweldige muck dive-locaties. Duikers kunnen hier interessante zeedieren ontdekken, zoals blauwgeringde octopussen, dwergzeepaardjes en spookfluitvissen.
3. Veiligheid en behoud

Het is van vitaal belang om duiklocaties in Sumatra met respect te behandelen en zich bewust te zijn van het belang van maritieme conservatie. Duikers moeten de regels van het Nationaal Park en lokale gemeenschappen volgen om schade aan koralen en mariene ecosystemen te voorkomen.


Sumatra steden Sumatra vulkanen


4. Meer informatie over Duiken en surfen bij Sumatra


Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie