Informatie over Sumatra1. Geografie en natuur

Sumtra is de op één na grootste eiland van Indonesië en heeft een oppervlakte van ruim 470.000 vierkante kilometer. Het eiland wordt begrensd door de Indische Oceaan in het westen en de Straat van Malakka in het noorden. Sumatra heeft acht provincies, namelijk Aceh (: Atjeh), Bengkulu, Jambi, Lampung, Noord-Sumatra, Riau (:Riouw), West-Sumatra en Zuid-Sumatra.
De belangrijkste steden van Sumatra zijn Banda Aceh, Bandar Lampung, Bengkulu, Medan, Padang, Palembang en Pekanbaru.
Het bergachtige binnenland wordt gedomineerd door de Barisan Mountains, een bergketen met veel vulkanen, waaronder de beroemde Mount Kerinci. Deze bergen omringen vruchtbare valleien en plateaus en bieden een spectaculair landschap en mogelijkheden voor avontuurlijke trektochten.
Sumatra's natuurlijke schoonheid is indrukwekkend, met weelderige regenwouden, exotische dieren in het wild, zoals orang-oetans en tijgers, en tal van nationale parken en natuurreservaten, waaronder het Gunung Leuser National Park, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Sumatra Kaart Sumatra Natuur Sumatra vulkanen


Dorp op Samosir, Sumatra Indonesie

2. Bevolking en religie

Sumatra is de thuisbasis van een diverse bevolking met verschillende etnische achtergronden en religieuze overtuigingen. De meeste inwoners van Sumatra zijn moslim, maar er zijn ook christenen, boeddhisten en hindoes. De bewoners van de Matawai Eilanden zijn animisten. Zij geloven dat voorwerpen en wezens worden bewoond door geesten.
De provincie Atjeh, in het noordelijke deel van het eiland, past de shariawetgeving toe, terwijl andere delen van Sumatra een meer seculiere benadering van religie volgen.
Sumatra kent verschillende bevolkingsgroepen. De bekendste stammen zijn de Batak en Minangkabau. De Alas, Gayo en Tangdse stammen leven in Atjeh. In Midden Sumatra leeft de Kubu stam.

3. Taal en cultuur

De officiële taal van Indonesië is Bahasia Indonesia. Deze taal wordt op alle eilanden van Indonesië, waaronder Sumatra, onderwezen en gesproken. Sumatra kent daarnaast 52 talen die door de lokale stammen worden gesproken, zoals het Minangkabau, Batak, en Acehs.
De rijke cultuur van Sumatra is sterk geworteld in tradities en kunstvormen. Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het leven van de inwoners. De Minangkabau-bevolking staat bekend om hun traditionele dansen en muziek, terwijl de Batak-cultuur zich kenmerkt door kleurrijke weefkunst en unieke architectuur, zoals de karakteristieke Batak-huizen.

Sumatra cultuurSchool op Samosir Sumatra Indonesie

4. Lokale tijd

Sumatra bevindt zich in de West-Indonesische Tijdzone (WIB), wat betekent dat het UTC+7 uur is. Ten opzichte van Nederland is het op Sumatra 5 uur later (in de winter 6 uur).
Sumatra ligt op de evenaar, daardoor zijn de dagen bijna steeds 12 uren lang, met de zonsopgang om ca. 6:20 a.m. en een zonsondergang rond 6:30 p.m., afhankelijk van de tijd van het jaar.

5. Klimaat

Sumatra kent een tropisch moessonklimaat met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. Sumatra kent twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. In de maanden oktober tot en met maart is het regenseizoen in Sumatra. Het drogere zomerseizoen loopt van april tot en met september.
Het regenseizoen kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen in sommige gebieden, terwijl het droge seizoen gunstig is voor reizen en activiteiten in de buitenlucht. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in Sumatra bedraagt 27 graden Celcius.

Sumatra weer en klimaatBatak Huizen aan Toba Meer
Batak huizen

6. Bezienswaardigheden en hoogtepunten op Sumatra


 1. Gunung Leuser National Park in Aceh, het leefgebied van onder andere de orang oetan, Sumatraanse tijger en de Sumatraanse neushoorn
 2. Toba Meer (Danau Toba). In dit meer ligt het eiland Samosir
 3. Way Kambas National Park met de Sumatraanse olifanten
 4. Batu Sangkar met de beroemde Pagaruyung-tempel en de Prasasti Batu Kapur
 5. Padang met zijn de traditionele Minangkabau-huizen
 6. Beklimming van de Gunung Sabayak in de Barisan Mountains
 7. Het meer Danau Maninjau en de schilderachtige omgeving met heuvels tropische regenwouden en traditionele dorpjes
 8. Kerici Sablat National Park met de vulkanen Gunung Kerinci en Gunung Tujuh
Sumatra bezienswaardigheden


7. Eilanden voor de kust van Sumatra

 1. Het eiland Pulau Weh met de gerelaxede bountystrand Gapang
 2. De Mentawai Eilanden voor surfers en duikers, en het Siberut National Park
 3. Het eiland Nias, de bestemming voor surfers
Sumatra duiken


Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie