Nationale Parken van SumatraSumatra herbergt enkele van de meest adembenemende natuurlijke landschappen ter wereld. Dit eiland is de thuisbasis van een verscheidenheid aan nationale parken. Elk van deze nationale parken biedt een speciale ervaring en een kans om de natuurlijke schoonheid van dit eiland te ontdekken. Of je nu wandelt door de weelderige tropische regenwouden, een vulkaan beklimt of wildlife in zijn natuurlijke habitat observeert. Ontdek de pracht van Sumatra en laat je betoveren door de wonderen van de natuur.
Laten we eens kijken naar enkele van de mooiste nationale parken van Sumatra.
1. Nationaal Park Gunung Leuser

Het Nationaal Park Gunung Leuser, gelegen in Noord-Sumatra, staat bekend om zijn ongerepte regenwouden en biodiversiteit. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park is een van de laatste toevluchtsoorden voor de bedreigde Sumatraanse orang-oetan en talloze andere zeldzame diersoorten. Bezoekers kunnen genieten van trektochten door weelderige bossen, jungletochten, en zelfs orang-oetans in hun natuurlijke habitat observeren. Het park biedt ook mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten zoals raften en tubing.
Bukit Lawang ligt in het hart van het Gunung Leuser Nationaal Park. Vanuit Bukit Lawang worden trektochten naar de orang-oetans ondernomen.

Gunung Leuser


2. Nationaal Park Kerinci Seblat

Nationaal Park Kerinci Seblat in West-Sumatra, is het grootste nationale park in Indonesië en beslaat een uitgestrekt gebied van regenwouden, bergen en valleien. Het park herbergt zeldzame en bedreigde diersoorten, waaronder de Sumatraanse tijger, de Sumatraanse olifant en de Sumatraanse neushoorn.
Een hoogtepunt voor avonturiers is de kans om de 3.805 meter hoge vulkaan Mount Kerinci te beklimmen, de hoogste vulkaan van Indonesië. Onderweg naar de top kun je genieten van spectaculaire uitzichten op het omliggende landschap en het Barisan-gebergte.
Het Kerinci-seblat Nationaal Park is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en herbergt een van de grootste regenwouden van Zuidoost-Azië.


3. Nationaal Park Bukit Barisan Selatan

Bukit Barisan Selatan National Park, gelegen aan de zuidelijke rand van Sumatra, is een van de oudste beschermde gebieden in Indonesië. Het park beslaat een uitgestrekt gebied van ongeveer 3.568 vierkante kilometer en omvat zowel land- als zeenatuur. Dit nationale park is een UNESCO-werelderfgoed en staat bekend om zijn ongerepte stranden, regenwouden en koraalriffen. Het herbergt een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder de Sumatraanse neushoorn, tijgers en olifanten. De naam "Bukit Barisan" verwijst naar het bergachtige karakter van dit park, dat de zuidelijke uitlopers van de Barisan-bergketen omvat. Bukit Barisan Selatan biedt prachtige mogelijkheden om te wandelen, duiken en snorkelen langs de prachtige kustlijn.

Biodiversiteit en Bedreigde Soorten

Wat dit nationale park echt speciaal maakt, is de ongelooflijke biodiversiteit die het herbergt. Bukit Barisan Selatan staat bekend om zijn bescherming van bedreigde diersoorten, waaronder de Sumatraanse tijger, Sumatraanse neushoorn, en Sumatraanse olifant. Het is een van de weinige plaatsen ter wereld waar deze majestueuze dieren nog in het wild te vinden zijn.
Daarnaast biedt het park onderdak aan talloze andere dieren, zoals gibbons, luipaarden, tapirs, en een verscheidenheid aan vogelsoorten. Het koraalrif langs de kustlijn van het park voegt een extra dimensie toe aan de biodiversiteit en biedt een thuis voor zeeleven, waaronder prachtige koraalsoorten en tropische vissen.

Activiteiten in Bukit Barisan Selatan National Park

Voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur en natuurschoon, biedt Bukit Barisan Selatan tal van activiteiten om van te genieten. Enkele hoogtepunten zijn:
 1. Wandelen en Trekking: Verken de vele wandelpaden in het park en geniet van de weelderige regenwouden, watervallen en schilderachtige uitzichten. Populaire routes zijn onder andere de beklimming naar de top van de Gunung Pulung en de tocht naar de Watu Asa-waterval.
 2. Duiken en Snorkelen: Ontdek de wonderen van de onderwaterwereld langs de kust van Bukit Barisan Selatan. De koraalriffen bieden uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden.
 3. Wildlife Observatie: Ga op zoek naar het inheemse dierenleven in het park. Met wat geluk kun je Sumatraanse olifanten, gibbons en verschillende vogelsoorten tegenkomen.
 4. Cultuur en Gemeenschappen: Interactie met de lokale gemeenschappen in de buurt van het park en leer meer over hun levensstijl en cultuur.

Het Behoud van Bukit Barisan Selatan

Bukit Barisan Selatan speelt een cruciale rol in het behoud van bedreigde soorten en hun leefgebieden. De inspanningen om de Sumatraanse tijger en andere bedreigde dieren te beschermen, evenals de bewustmaking over het belang van behoud, zijn van onschatbare waarde. De lokale gemeenschappen die rondom het park wonen, zijn ook betrokken bij en profiteren van deze behoudsinspanningen.


4. Nationaal Park Bukit Tigapuluh

Dit park, dat zich uitstrekt over delen van Jambi en Riau, staat bekend om zijn waardevolle inspanningen om bedreigde diersoorten te beschermen, zoals de Sumatraanse orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Bezoekers kunnen hier genieten van jungletochten, wildwatervaren op de Tembesi-rivier en het observeren van het herintroductieprogramma voor orang-oetans in het wild.


5. Nationaal Park Way Kambas

Nationaal Park Way Kambas ligt in Lampung en is de thuisbasis van de Sumatraanse olifant en talloze vogelsoorten. Hier kun je spannende olifantentrekkings maken en genieten van boottochten langs de prachtige Kambas-rivier. Het park biedt ook educatieve programma's en de mogelijkheid om meer te leren over de inspanningen voor het behoud van deze majestueuze dieren.


Sumatra steden Sumatra vulkanen6. Verschillende nationale parken in Sumatra

 1. Gunung Leuser National Park (provincie Noord Sumatra en Atjeh),
 2. Bukit Barisan Selatan National Park (in de provincies Lampung, Bengkulu en Zuid-Sumatra),
 3. Kerinci Seblat National Park. (provincies Jambi, West Sumatra, Bengkulu en Zuid Sumatra),
 4. Batang Gadis National Park (West Sumatra),
 5. Berbak National Park (provincie Jambi),
 6. Bukit Duabelas National Park (provincie Jambi),
 7. Bukit Tigapuluh National Park (provincie Riau en Jambi)
 8. Bunaken National Park,
 9. Sembilang National Park (Oost Sumatra),
 10. Tesso Nilo National Park (Riau),
 11. Way Kambas National Park (provincie Lampung).
Sumatra natuur Sumatra duiken

Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie