Natuur op Sumatra1. Flora van Sumatra

Sumatra's flora is buitengewoon divers en weelderig. Het eiland heeft uitgestrekte regenwouden, mangroven en tropische vegetatie die een schat aan plantensoorten herbergt. Enkele opvallende plantensoorten zijn:
 1. Rafflesia Arnoldii: 's Werelds grootste bloem, bekend om zijn omvang en bedwelmende geur.
 2. Amorphophallus Titanum: Een reuzenaronskelk die ook wel bekendstaat als de "lijkbloem" vanwege zijn onaangename geur.
 3. Orchideeën: Sumatra is de thuisbasis van honderden orchideeënsoorten, waarvan sommige endemisch zijn voor het eiland.
Daarnaast is Sumatra beroemd om zijn productie van koffie, met koffieplantages die enkele van 's werelds beste koffiebonen produceren, zoals de beroemde Mandheling-koffie.

2. Fauna van Sumatra

Sumatra herbergt een overvloed aan wilde dieren, waaronder enkele van 's werelds meest bedreigde diersoorten. Enkele opmerkelijke inwoners zijn:
 1. Sumatraanse tijger: Een van de zeldzaamste tijgersoorten ter wereld, die in de weelderige bossen van Sumatra leeft.
 2. Orang-oetan: Deze "mens van het woud" is inheems in de regenwouden van Sumatra.
 3. Sumatraanse neushoorn: Een ernstig bedreigde neushoornsoort die voornamelijk in het wildernisgebied van Way Kambas National Park voorkomt.
Naast deze iconische soorten zijn er ook olifanten, gibbons, luipaarden en talloze vogelsoorten op het eiland.
Orang oetan of Orang Utan
Orang Oetan

3. Natuurlijke Landschappen van Sumatra

Sumatra biedt een gevarieerd landschap, van uitgestrekte regenwouden en weelderige valleien tot vulkanische bergen en prachtige kustlijnen. Enkele opvallende natuurlijke bezienswaardigheden zijn:
 1. Kratermeren: Sumatra heeft verschillende vulkanische kratermeren, zoals Danau Toba, het grootste kratermeer ter wereld.
 2. Regenwouden: Het eiland herbergt enkele van 's werelds oudste regenwouden, die van onschatbare waarde zijn voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten.
 3. Kustgebieden: Sumatra heeft prachtige kustgebieden, waaronder de kust van Padang en Banda Aceh, die uitnodigen tot ontspanning en watersport. Rond de eilanden Nias, Pulau Weh en de Mentawai eilanden die voor deze kustgebieden liggen, vind je uitstekende duiklocaties.


Sumatra duiken


4. Bescherming en Behoud

Hoewel Sumatra een paradijs is voor natuurliefhebbers, wordt de regio geconfronteerd met milieuproblemen zoals ontbossing en smokkel van wilde dieren. Verschillende natuurbeschermingsorganisaties werken aan het behoud van het unieke ecosysteem van Sumatra en de bescherming van bedreigde diersoorten.


5. Verschillende nationale parken in Sumatra

 1. Gunung Leuser National Park (provincie Noord Sumatra en Atjeh),
 2. Bukit Barisan Selatan National Park (in de provincies Lampung, Bengkulu en Zuid-Sumatra),
 3. Kerinci Seblat National Park. (provincies Jambi, West Sumatra, Bengkulu en Zuid Sumatra),
 4. Batang Gadis National Park (West Sumatra),
 5. Berbak National Park (provincie Jambi),
 6. Bukit Duabelas National Park (provincie Jambi),
 7. Bukit Tigapuluh National Park (provincie Riau en Jambi)
 8. Bunaken National Park,
 9. Sembilang National Park (Oost Sumatra),
 10. Tesso Nilo National Park (Riau),
 11. Way Kambas National Park (provincie Lampung).
Nationale Parken

6. Gevolgen van de ontbossing op Sumatra voor het klimaat en de dieren


De grootschalige houtkap in de jungle van Sumatra is ook een regelrechte aanslag op het klimaat van Indonesie. Bij de ontbossing in met name de provincie Riau op het eiland Sumatra komt namelijk grote hoeveelheden CO2 vrij.
De oorzaak van de ontbossing op Sumatra is voornamelijk de toegenomen vraag naar papierpulp en palmolie, waarvoor grote plantages worden aangelegd. Uit een onderzoek dat de Wereld Natuur Fonds hiernaar heeft verricht blijkt dat in de afgelopen 25 jaar in totaal 65% van het tropisch oerwoud in Riau is verdwenen. Daarbij kwam gemiddeld 190 miljoen ton CO2 per jaar vrij. In vergelijking met Nederland is dat 122% van de hoeveelheid CO2 die wij jaarlijks uitstoten. Dit onderzoek beperkt zich tot de provincie Riau, maar in totaal heeft Indonesie 30 provincies.
De ontbossing op Sumatra is zelfs zo verontrustend dat bedreigde dieren als de Sumatraanse tijgers en Sumatraanse olifanten binnen enkele jaren dreigen uit te sterven. In de afgelopen 25 jaar is het aantal tijgers met 70 procent afgenomen tot nog maar 192 en olifanten met 84 procent afgenomen tot 210 dieren. Daarmee is de populatie al zo enorm geslonken dat de kans erg groot is dat ze niet meer levensvatbaar zijn.


Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie