Het weer en klimaat in SumatraSumatra heeft een tropisch klimaat dat het hele jaar door warm en vochtig is. Het eiland staat bekend om zijn prachtige natuur, diverse landschappen en overvloedige neerslag, die een cruciale rol spelen in de flora, fauna en culturele rijkdom van Sumatra.

1. Klimaat van Sumatra

Het klimaat van Sumatra kan worden omschreven als een tropisch regenwoudklimaat. Er zijn twee duidelijke seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen, die beide van invloed zijn op het eiland.
  1. Regenseizoen (Oktober - Maart): Dit seizoen wordt gekenmerkt door zware regenval en hoge luchtvochtigheid. Tijdens het regenseizoen kunnen sommige delen van Sumatra te maken krijgen met hevige stortbuien en overstromingen. Dit seizoen is ideaal voor het behoud van de weelderige regenwouden en bevordert de groei van weelderige vegetatie.
  2. Droge Seizoen (April - September): Tijdens het droge seizoen neemt de regenval af, en de luchtvochtigheid daalt. De temperatuur is over het algemeen hoog, wat dit seizoen aantrekkelijk maakt voor reizigers die Sumatra willen verkennen. De afname van regenval kan echter leiden tot droogte in sommige delen van het eiland.

2. Temperatuur

Sumatra ervaart over het algemeen warme temperaturen gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur ligt meestal tussen de 25 graden Celcius en 30 graden Celcius. In de laaggelegen kustgebieden en steden zoals Medan en Palembang kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden Celcius. Op grotere hoogten in bergachtige gebieden zoals het Karo-hoogland kan het 's nachts koeler zijn.

3. Neerslag

De regenval in Sumatra varieert sterk afhankelijk van de locatie. In sommige gebieden kan de jaarlijkse neerslag extreem hoog zijn, terwijl andere delen meer gematigde neerslaghoeveelheden kennen. De oostkust van Sumatra, met steden als Palembang, heeft over het algemeen minder neerslag dan de westkust, waar Medan en Padang zich bevinden.
De regenval is essentieel voor de biodiversiteit en ecologie van het eiland. Sumatra is de thuisbasis van weelderige regenwouden en een overvloed aan planten- en diersoorten, waaronder bedreigde soorten zoals de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. De regenval ondersteunt ook de landbouw en rijstproductie in de regio.4. Weersverwachting op Sumatra


Hier vind je de weersverwachting op Sumatra en de temperatuur in de verschillende steden in Sumatra, waaronder Aceh, Bandarlampung, Bengkulu, Bukittinggi, Jambi, Medan, Padang, Pakanbaru, Palembang.


Indonesie Reizen

Asia Direct
Asia Direct
Djoser
Djoser rondreizen Indonesie
De Jong Intra
De Jong Intra Reizen Indonesie
Koningaap
Koning Aap reizen naar Indonesie
Riksja Travel
Riksja rondreizen Indonesie
Sawadee
Sawadee rondreizen Indonesie
Shoestring
Shoestring Avontuurlijke reizen naar Indonesie
SRC Reizen
SRC Reizen Indonesie
Tenzing Travel
Tenzing reizen Indonesie
Tui Reizen
Tui rondreis Indonesie
333Travel
333Travel rondreis en privereis Indonesie